maandag 25 januari 2010

presentaties

De eerstejaars studentengroepen ED&I hebben afgelopen vrijdag hun energie-adviezen, waarover ik 10 december al een logje schreef, gepresenteerd. Aan docenten; (nog) niet aan de gemeentes waarvoor ze werkten, voor zover ik weet. Ik kan niet op tegen de onderzoekskracht van honderd studenten, dus ik heb goed naar ze geluisterd. En wat ze zeggen zal wel waar zijn, net zoals wat ik beweer altijd waar is. Hieronder een paar opvallende uitkomsten.

Dit zeggen ze: het maken van elke duurzame installatie (zonnecellen, windmolens) heeft meer energie gekost, dan die installatie ooit zal opleveren. Dat geldt dus ook voor de huizen in Texel, die standaard worden geïsoleerd met schapenwol. En voor de biomassacentrale in de gemeente Utrechse Heuvelrug, die alleen biomassa verbrandt, omdat huisvuil verbranden nieuwe kooldioxide in de atmosfeer brengt. Huisvuil wordt dus uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug naar andere gemeentes gebracht, die minder hoge atmosfeerambities hebben.

Het staalbedrijf Corus in IJmuiden produceert 300 MW warmte en heeft van de gemeente Velsen toestemming om dat, in de vorm van 50 graden warm water, in het Noordzeekanaal te lozen. Corus wil er niets anders mee doen dan lozen, omdat, wegens de instabiele staalmarkt, 300 MW geen garantie is. Mijn bewondering voor de mensen die bij IJmuiden een nieuwjaarsduik nemen is hierdoor wat getemperd.

2 opmerkingen:

jelle zei

In welke zin 'kost' een duurzame installatie meer, dan dat hij oplevert? In financiele zin? Dat wil zeggen, het kost geld, zoveel dollar?

Of in planetoide zin? Dat wil zeggen, het kost een bepaalde "hoeveelheid onherroepelijk voor altijd verloren aard-reserve"? (eenheid: de "HOVAVAR").

En hoeveel dollar hebben wij over per bespaarde HOVAVAR?

Rik Almekinders zei

Sorry, ik was onduidelijk; ik heb het in het stukje veranderd. Het gaat over energie. Het is een beetje een Elsevier-standpunt; Syp Wynia die moppert dat een windmolen eigenlijk een milieudelict is. Maar het is wel schimmig: kolen zijn nog steeds goedkoper, en een windmolen maken en onderhouden is een hoop gedoe (en gedoe = energie). Ik heb geen zin om uit te zoeken wat het kost om de dingen te produceren, ik heb daar, als een ontwerp duidelijk wordt, ook wel gevoel voor, bluf ik.

Jouw eenheid, de HOVAVAR, is ook zeer accuraat, trouwens. Ik dacht zelf: ongeveer 20 kiloHOVAVAR.