dinsdag 31 augustus 2010

FocusSpec


Het opvallende verschil tussen de mij door een Haagse opticien aangemeten bril en de FocusSpec is, dat de FocusSpec opvalt en mijn Haagse bril nauwelijks. De FocusSpec heeft een zwart, dik montuur en doordat er voor elk oog twee (niet-ontspiegelde) glazen zitten (vier spiegelingen!) zijn mijn ogen door de FocusSpec zelden goed zichtbaar. Mijn collega's noemden mij vandaag de krankzinnige professor. Overigens pas nadat ze hadden vastgesteld dat dit niet mijn definitieve bril was, zo oplettend zijn ze wel.

Ik zie door de FocusSpec niet zo scherp als door mijn eigen bril, maar ik krijg er ook niet de door weer andere collega's aangekondigde koppijn van. Mijn Haagse bril heeft ergens een cilinder en cilinders kan FocusSpec niet bieden. Ik heb de FocusSpec al een maand in huis, maar vandaag pas ontdekte ik, doordat een student me erop wees, dat het linker glas ingesteld moet worden door het wieltje rechtsom te draaien en het rechterglas door het wieltje linksom te draaien. Ik had erop gegokt dat de wieltjes allebei dezelfde kant op zouden moeten draaien. Ik zag door deze ingreep wel weer iets scherper, de rest van de dag. Blijkbaar merk ik niet dat mijn bril totaal verkeerd ingesteld is, als ikzelf geloof dat hij goed ingesteld is. Dat heeft dertig jaar bril dragen met mij gedaan, ...

De FocusSpec heeft - design for all - rechte brillenpoten. Ik heb ze zelf met een föhn om de hoek gezet, om te voorkomen dat hij steeds van mijn neus zakt. Hoe dat in ontwikkelingslanden moet, dat weet ik niet. Want: hoe moet dat eigenlijk, in ontwikkelingslanden? Is dat nou een goed idee, FocusSpecs goedkoop verkopen in ontwikkelingslanden? Er blijkt opeens nog een instelbrillen-ngo actief te zijn: u-specs. Het lijkt dan opeens alsof er een ander belang is dan het slechte zicht van de mensen in ontwikkelingslanden.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ben blij dat je terug bent. Het leven is leuker met een dagelijkse portie Rik. Groetjes, meg

Rik Almekinders zei

Nou, dank je! Ook met zo'n bril op?

erik zei

Hmmm, wat denk je. "De krankzinnige professor", zoete ironie?

Rik Almekinders zei

Ze zeiden: 'je ziet eruit als de krankzinnige professor'. Dit is een vergelijking, daar is toch niks ironisch aan?