donderdag 25 september 2014

34


Een oplossing die het broeikaseffect direct bestrijdt is overstappen op kernenergie. Ik ben tot op heden gecharmeerd van de kernenergie-nee-bedankt-stickers, maar de tijd is aangebroken dat kooldioxide-nee-bedankt meer op zijn plaats is. Kernenergie is niet helemaal okee, maar het is op dit moment okéër dan alle fossiele brandstoffen die koolzuurgas in de atmosfeer brengen. Inclusief bijvoorbeeld biomassa of methaangas uit de biovergister.

Later zal ik hier verslag doen hoe het me bevallen is om van mijn groene energieleverancier over te stappen op een nieuwe: atoomstroom, maar eerst ga ik proberen om te plannen hoe ik mijn huishouden broeikasgasvrij krijg. En dat betekent dat alles elektrisch moet worden. Ook dat gaat stevig tegen mijn voorkeur in: het gasfornuis (op butaangas) moet eruit en vernietigd worden; de motor moet de Škoda uit en vervangen worden door een elektromotor.

Deze week in Autoweek Classic: de man die een Citroën DS kocht en daarvan de motor en de brandstoftank verving door een elektro-motor en enorme berg loodaccu's: 34 om precies te zijn. Onder de tankdop zit de krachtstroom-aansluiting. De bouwer, Henk Reins, zegt 1000 uur bezig geweest te zijn met het ombouwen. Hij werd daarbij geholpen door Heijnsdijk Electric Cars (die bouwden eerder ook al een grappige sportwagen, die ik hier besproken heb). 1000 uur vind ik wel een beetje veel. Kan dat niet sneller?

Geen opmerkingen: