vrijdag 9 april 2010

perpetuum mobile

Tussen IJburg en Diemen ligt het Diemerpark. Het Diemerpark camoufleert met een laagje zand een enorme ingepakte vuilstortplaats; sommige mensen zeggen: de giftigste naoorlogse vuilstort van Europa. Na de sluiting was de vuilstort enkele decennia verboden terrein, waardoor allerlei bedreigde dier- en plantensoorten er vanzelf opschoten. IJburg is ontstaan door een ruil van de gemeente Amsterdam met Natuurmonumenten: Natuurmonumenten zou niet protesteren als IJburg middenin een Europees vogelreservaat werd opgespoten, als de gemeente Amsterdam de vuilstort zou saneren.

Dat saneren is nu bijna afgerond. Onder de fietsbrug naar Diemen zijn graafmachines heel ijverig natuur aan het maken, met bergen en eilandjes en dammen en kronkelige slootjes. Als ik naar mijn werk fiets bekijk ik vanaf de brug hoe het werk van de graafmachines vordert. Vanmorgen zag ik iets vreemds; iets wat niet kan. Dit zag ik: er was een dammetje doorgebroken. Het hoogstaande water van het Diemerpark stond nu in directe verbinding met de sloot langs de weg naar de jachthaven. Maar het wonderlijke was dat een kronkel verderop het dammetje niet was doorgebroken en dat daar het waterniveau met dezelfde sloot daar zeker 15 cm scheelde. En er was geen wind, die het water opstuwde.

Op de terugweg naar huis waren beide dammetjes doorgebroken. De natuurkunde was wakker geworden en had de onregelmatigheid zelf hersteld. Ik geloof niet dat de perpetuum mobile bestaat, of misschien alleen een halve dag. Ik zou het goed vinden als de mensen die de moeite nemen om een perpetuum mobile te bedenken en te bouwen (die bestaan! Ze zijn zelfs vrij talrijk) hun energie zouden steken in een rendabele zonnecollector.

7 opmerkingen:

erik zei

Al gehoord over prognoses dat zonneenergie niet in 2020, maar al in 2015 economisch concurrerend wordt? Komt de stevige onderlinge concurrentie van de paneelboeren...

erik zei

Dit bericht dus: http://www.nrc.nl/economie/article2521483.ece/Zonne-energie_in_2015_al_concurrerend

Rik Almekinders zei

Ik heb begrepen dat er voor de bouw van een volta-eletrische cel een materiaal gebruikt wordt dat zeer schaars in. 'Indigronium' of zo. En dat dat materiaal binnenkort op is, nog opper dan de olie en het gas. Dity lijkt mij moeilijk te rijmen met rendabel zijn in 2015.

erik zei

Hmmm, Indigronium geeft nul links, zelfs bij Google. Waarom zou juist dit ene metaal onvermijdelijk zijn?

Rik Almekinders zei

Het hoofdstuk in duurzame energietechniek waar precies wordt uitgelegd hoe je een zonnecel kunt bouwen heb ik nog niet gelezen. Overigens verwacht ik, alleen al vanwege de ingewikkelde materialen die daarvoor nodig zijn, dat dat niet lukt, in mijn eigen schuurtje.

erik zei

Gelukkig hebben we internet, ga lekker aan de slag!
http://www.youtube.com/watch?v=g5Edw99PgzQ&feature=related

Rik Almekinders zei

Met koper, zout water en een perfles kun je een (tijdelijke) zonnecel bouwen, met een zeer gering vermogen. Het lijkt wat mij betreft toh een beetje teveel op de citroen die met zware metalen omgebouwd kan worden tot een batterij. Bovendien: wat hiet technisch nou gebeurt, begrijp ik niet. Ik wil me daar tzt overigens best in verdiepen, hoor, maar ik heb nu even andere prioriteiten.