dinsdag 29 september 2009

koude werktuigbouwkunde


Als je wilt weten hoe de spullen stuk gaan is het handig om te kijken naar de tekenfilmpjes van Donald Duck die vlak voor de tweede wereldoorlog gemaakt zijn. In het echt gaat het altijd net te snel en gebeurt het eigenlijk ook niet vaak genoeg om daar grondig studie van te kunnen maken, maar de tekenaars van Walt Disney laten alles veren en barsten en breken en ze doen dat ook nog in een didactisch tempo. Of misschien moet ik zeggen: een dramatisch tempo, dus grotesk en vertraagd.

Van deze cartoons leert iedereen ongemerkt hoe de mechanica werkt, want deze filmpjes zijn zo goed, omdat hier gedramatiseerd wordt wat werkelijk gebeurt met spullen als je ze behandelt op de manier die Disney bedacht heeft. Het klopt echt. Walt Disney was een liefhebber van de koude werktuigbouw.

Maar niet van de warme werktuigbouw, geloof ik. Als iemand in zijn films een ballon opblaast, kan hij daar zelf aan opstijgen. Een opblaaspaard, waarvan het ventiel per ongeluk in Pluto's bek terechtkomt kan volledig leeglopen en de arme hond tot aan zijn oren vol lucht krijgen en tenslotte als een raket lanceren. Pompen en kachels en motoren hebben ook allerlei magische krachten die niet meer op de natuur of echte ervaringen te maken hebben. Jammer, vind ik dat.

3 opmerkingen:

erik zei

Helemaal eens. Filmprojector en projectdoek van zolder halen hoeft niet, want ze staan volop op youtube, ondanks jruidische dreigingen.

http://www.youtube.com/watch?v=YZJc1C6n0ck

Rik Almekinders zei

En zelfs al zou je het met de filmprojector en het filmdoek willen doen, ... waar vind je die super-8 filmpjes? Henk Lannee verhuurt die niet meer!

Fenna zei

Leuk idee om een koppleing met Walt Disney te maken als voorbeeld in mijn afstudeeronderzoek werktuigbouwkunde