dinsdag 3 augustus 2010

helder- en dapperheid

Ik had gehoopt om op de milieuworkshop in Friesland richtlijnen te krijgen hoe ik met zorg voor de omgeving zou kunnen leven, als positief rolmodel. Ik zal nooit weten of wat ik als zorg voor mijn omgeving bedoel, mijn omgeving ook daadwerkelijk dient. Ik denk dat zorg om mijn omgeving niet meetbaar gemaakt kan worden. Dat maakt dat iedereen in mijn omgeving wel eens andere idee├źn zou kunnen hebben over de zorg erom dan ik. Daar zou ik helder bij willen blijven. De richtlijnen voor helderheid, die heb ik wel, maar die van het positieve rolmodel, die moet ik zelf verzinnen.

Ach, over dat rolmodel; het zal niet echt een verrassing zijn: ik zou willen streven naar 100% duurzaamheid. Ik zou dus wel willen leven zoals de natuurvolken doen, maar dan hier in Amsterdam, waar ik gekozen heb om te wonen, en waar ik de dingen moet doen zoals de wetgever die voorschrijft en waar ik mijn medemensen niet in gevaar wil brengen. Ik mis de kennis om te leven als een natuurvolk en soms ben ik niet dapper genoeg om te leven als een natuurvolk. Ik denk dat ik een positief rolmodel ben als ik mild ben over mijn gebrek aan kennis en aan dapperheid. Mild nu, maar met een duidelijk perspectief: meer dapperheid later!

De richtlijnen voor helderheid, die kreeg ik dus wel in Friesland. Het belangrijkste is dat ik in contact ben met mijn omgeving. Dat ik volledige aandacht heb voor mijn naasten. En zeker nu, in de tijd die door de wetgever voor aandacht geoormerkt is: vakantie. Het is goed voor mijn omgeving als ik vakantie neem. Met pijn in mijn hart, dat wel, maar voor de goede zaak. Op 30 augustus gaat Dutch Comfort weer de lucht in!

3 opmerkingen:

jelle zei

Wat was dat nou precies voor een workshop, Rik?
Poezie, dat klinkt goed. Maar toestemming van de leider om te spreken over orde en schoonheid, dat klinkt weer erg fascistisch.

Uit de context, uiteraard. Ben benieuwd naar die context.

Als je weer terug bent van vakantie uiteraard.

erik zei

Zijn die natuurvolkeren nu eigenlijk wel duurzaam? Ze leven in ongerepte natuur, maar als ze met zoveel waren als 'wij', dan zouden ze toch ook roofbouw plegen?

jelle zei

ben je al terug, Rik? kun je niet al vast weer beginnen?

het is zo lang wachten...