maandag 22 september 2014

magnesiumcarbonaat


Ik zoek een product waarmee kooldioxide uit de atmosfeer gevangen kan worden. Dat zou het mineraal Olivijn kunnen zijn: een mooi groen mineraal dat gewonnen wordt in Spanje, Noorwegen en Turkije en als gesteente verweert onder invloed van het zure kooldioxide in de lucht. Bij dat verweren verandert Olivijn in Magnesiet (mooie magnesieten zijn schaars en zeer geliefd bij verzamelaars).

De website van Greensand, uitgerust met vele vertrouwenwekkende cirkelvormige groene pijlen, verkoopt 5 kg Olivijn in een emmer voor 6,99. Dit zijn Noorse of Turkse rotsblokken, die, om de reatieve oppervlakte te vergroten, zijn fijngemalen tot zand. Dit zand zal overal, bijvoorbeeld in de tuin, vanzelf veranderen in Magnesiet, de halfedelstenennaam voor magnesiumcarbonaat. Pure winst! Vijf kilo magnesiumcarbonaat kost 62 euro (en het is nog een exotherm proces ook)!

Ik voel met geroepen om mee te helpen om 3,2 Gigaton koolstof in de atmosfeer per jaar, waardoor de aarde opwarmt, tot nul terug te brengen. Bijvoorbeeld met olivijn. Maar dan zijn er vergelijkbaar veel gigatonnen olivijn nodig, waarmee er ongeveer evenveel magnesiet ontstaat. Ik vermoed dat de prijs die Hinmeijer voor dat geliefde product kan vragen daardoor wel iets zal dalen. Gelukkig wordt magnesiet in de industrie gebruikt om magnesium te maken. Ik moet nog uitzoeken of de kooldioxide, waar het allemaal om begonnen was, dan niet per ongeluk vrijkomt.

Geen opmerkingen: