vrijdag 18 maart 2011

tussen droom en daad


... staan wetten in de weg, en praktiche bezwaren. Het is interessant dat Elsschot eerst de wetten noemt en dan de praktische bezwaren. Waarschijnlijk omdat hij de bezwaren wilde laten rijmen op verklaren, ... maar de suggestie wordt gewekt dat de wetten méér in de weg staan dan de praktische bezwaren. En wij de ingenieurs, ... ons wordt alleen geleerd hoe om te gaan met de praktische bezwaren. Wat te doen met de wetten?

Ik zou graag een auto bouwen. Mijn actieradius zou in deze maatschappij net iets groter moeten zijn dan die een fiets mij biedt, maar mijn Škoda vind ik eigenlijk buitensporig veel te zwaar om in mijn eentje mee op stap te gaan. Elke auto vind ik eigenlijk buitensporig veel te zwaar om in mijn eentje mee op stap te gaan.

Wetten zullen wel in de weg staan, maar mijn auto is maximaal 60 kg, biedt plaats aan vier volwassenen, rijdt op zeer dunne keiharde banden om met minimale rolwrijving op maximaal 90 km/h te komen, heeft een minimale elektrische installatie (alleen voor de verlichting) en geen dashboard (alleen een klem voor je mobiele telefoon, waarop je, met GPS, ook best je snelheid kunt aflezen), rijdt op benzine in een doorzichtige tank, zodat je kunt zien wanneer je weer moet tanken. Ik vermoed dat een 200 cc motor volstaat. O, en remmen doe je niet met de wielen (daar zijn de banden te dun voor), maar met een noodrem die uit de vloer zakt.

3 opmerkingen:

jelle zei

als je je vrouw wilt vermoorden dan zou ik de wet ook net even iets scherper in de gaten houden dan de praktische uitvoerbaarheid - die me dan niet het grootste obstakel lijkt?

erik zei

Doet me denken aan een avontuur van Suske en Wiske, waar zo'n lief autooke aan de kapstok wordt gehangen...

Rik Almekinders zei

Erik: Dat auto'tje heet Vitamitje (heb ik net opgezocht). Vitamitje heeft zijn ogen in zijn koplampen zitten, wat ik een veel betere plek vindt dan in de voorruit, waar de ogen van Lightning McQueen van Disney (http://agent44.com/blog2/?p=46)
Of bedoel je weer een ander auto'tje?

Jelle: ik zie toch ook een hoop praktische bezwaren, eigenlijk meer dan wettelijke, eerlijk gezegd. *Wat zullen de mensen zeggen*, valt wat mij beterft onder de praktische bezwaren.