maandag 14 maart 2011

entropie


Ik vind dat ik op de valreep voor mijn studenten moet beschrijven wat entropie is. Dit is het, in mijn woorden: een lastig te vatten begrip, maar entropie vergroten is wat de natuur lijkt te doen als de tijd verstrijkt: banden lopen leeg, kachels koelen af, kleuren vervagen, auto’s verroesten. [...] Binnen een gesloten systeem zal ontmenging, condensatie en drukverhoging niet spontaan kunnen plaatsvinden. [...] De interessante vraag is hoe het mogelijk is dat op sommige plaatsen in het heelal langs natuurlijke weg het absolute nulpunt bestaat. Dat moet God gedaan hebben.

Ongetwijfeld rammelt het, wat ik hierboven allemaal geschreven heb, maar het is het begin van een proces waarbij mijn studenten en ik samen gaan begrijpen wat entropie precies is. Entropie is de toenemende chaos, het verval, de herfst. Entropie lijkt mij een nogal sombere kijk op de natuur, als vernietigende kracht, die alles nivelleert. Entropie, dat woord past wel bij heel kort bericht uit de Pers: Gooi maar door elkaar; afval scheiden door de consument lijkt milieuvriendelijk en is populair, maar vanwege bijkomende milieukosen levert 't uiteindelijk niks op.

Entropie wordt bewezen met kansrekening. De kans dat alles uiteindelijk een grote bruine genivelleerde brij wordt is groter dan dat er orde en schoonheid blijft of bijkomt. Maar die orde en schoonheid is er toevallig nu wel! Kansrekening, daar heb ik nooit erg van gehouden. Ik heb dezelfde voorkeur als God, want ook God dobbelt niet, zeggen ze.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Entropie is vooral een leuk begrip omdat zelfd de meest harde beta's dit soort verhalen nodig hebben om het te kunnen begrijpen.
;-) Meggie

PS ik log niet meer in want als ik dat doe verwijnt mijn commentaar

Rik Almekinders zei

Ik nader de 500 stukjes, wat het maximum van blogger is.; misschien dat hij daarom kuren heeft. Ik kan het commentaar soms alleen maar zien als ik ingelogd ben. Vreemd vind ik dat.
Warmte(toename) gedeeld door temperatuur. Ik vind het wel po√ętisch, eigenlijk. Ik herinner mij mijn verwarring toen ik de eenheid van versnelling voor het eerst zag: m per seconde kwadraat. Wat is nou een seconde in het kwadraat? Een vierkante seconde?

erik zei

Blogger heeft last van entropie.

Erik zei

Voor alle duidelijkheid: blogger—de software, bedoel ik.

Rik Almekinders zei

Haha! Terwijl Google (Blogger) toch een hardnekkige poging is om orde te scheppen. Of niet?
Wat is Google eigenlijk? Ik vermoed dat Google (als bedrijf) zeer suspect is, ... maar waarom precies, dat weet ik niet.

Erik zei

Als iemand zegt "Do no evil", moet je i.h.a. erg uitkijken. Pirsig's Law.

Rik Almekinders zei

Huw? Wat heeft 'do no evil' met bovenstaande te maken? Ik vind 'do no evil' niet zo'n slecht advies. Ik probeer mijn evil tot een minimum te beperken. Waar moet ik nu bang voor zijn?

Erik zei

Mijn opmerking sloeg op jouw opmerking ‘…dat Google (als bedrijf) zeer suspect is, … ’. Google, o nee ik bedoel: zoek naar ‘google do no evil’.

Rik Almekinders zei

A, veel hits. Ga ik misschien nog wel een keer lezen, hoewel het me ook weer niet bijster interesseert. Google is me een maatje te groot, als vijand.