maandag 29 november 2010

loopbaan


Ik heb wel eens ergens gelezen dat aan de ontwikkeling van een foetus in de baarmoeder te zien is hoe de mens zich evolutonair uit een ééncellige, via iets reptieligs tot homo sapiens ontwikkelde. De missing link is gewoon ergens in de achtste maand, dus. Ik heb nu net ontdekt dat na de geboorte deze afspiegeling van de geschiedenis gewoon verder gaat. Die afspiegeling vertelt niet het evolutionaire verhaal van de menselijke soort; na de geboorte volgt het sociologische verhaal: hoe de mensheid zich vervolgens ontwikkelde.

Het jonge leven begint met slavernij. In creches en in het onderwijs worden alle kleine kinderen volkomen geknecht. In onderontwikkelde landen krijgen kinderen, of hun verwanten, voor kinderarbeid nog iets betaald, maar de arbeid die achter de gevangenismuren van het Westerse onderwijs verricht moet worden is volkomen onbezoldigd. Er is voor kinderen geen ontsnapping mogelijk.

Nou ja, als ze achttien zijn, want dan is de detentie eindelijk voorbij. En dan gaan ze studeren; de mooiste tijd van je leven. Er is dan eindelijk een soort keuzevrijheid: je mag zelf je leenheer kiezen. Na die keuze zit je gevangen in een financiële constructie die toch wel erg lijkt op feodalisme. Niet gek dat mensen na hun afstuderen het kapitalisme als een bevrijding zien. Renaissance, zeg maar.

2 opmerkingen:

jelle zei

Mooi!

Het is geen nieuw idee. Freud schreef er al over. Hij zag grote overeenkomsten tussen de genitale driften van een peuter en de toen nogal populaire onderontwikkelde bosjesnegers in Afrika.

Daar zijn ook dure woorden voor. Ontogenese: de ontwikkelingsgroei van het individu, versus filogenese, de ontwikkeling van de soort. En hoe dat zich herhaalt.

Zo heb ik ooit een college gehad van Paul Voestermans, cultuurpsycholoog, die in zijn dictaat schreef: De ontogenese is
zo de recapitulatie van de filogenetische atrofiering.

Of zoiets. Ik heb hem dat laatst nog eens gemaild, dat ik dat nog steeds onthouden had (vissend naar een complimentje)

Hij antwoordde dat hij niet mocht hopen dat ik aldoor maar dingen aan het onthouden was zonder ze te begrijpen en die helemaal nergens op sloegen.

:-)

Verder is het een heel aardige man hoor. (Waarschijnlijk moest er nog 1 moeilijk woord bij in de zin - en dat het dan wel klopte).

Rik Almekinders zei

*Das Urogenitaltrakt ist ein schmaler gewundener Gang*, dat is een zin die vooraan in mijn geheugen ligt. Is de Duitse vertaling van een zin van John Irwing.

Genitale driften bij een peuter? Ik heb toch twee peuters zien opgroeien, maar nooit genitale driften waargenomen.

En dat Freud bosjesnegers *onderontwikkeld* noemt, dat zal wel normaal geweest zijn i zijn tijd.