donderdag 7 april 2011

het broeien

Het komt vrij vaak voor dat ik me schaam omdat ik een technicus ben. Ik schaam mij dan voor de rotzooi die door technici via de markt in de samenleving gezet is. Ik schaam mij bijvoorbeeld voor al die rookmelders, die vannacht afgingen, bij ons thuis. Wie ontwerpt zoiets stompzinnigs als rookmelders? Terwijl de rookmelders keihard door ons huis krijsten, probeerde ik in de de handleiding van acht pagina's (oranje letters op wit papier) te vinden hoe het brandalarm uit moet, bij loos alarm. Dat staat er niet in. Wat er wel staat, is: raak vooral niet in paniek!! (Twee uitroeptekens).

Waarom gingen die rookmelders nou eigenlijk af, vannacht? Dit zou de oorzaak kunnen zijn: de zakken tuinaarde, die in de vestibule opgestapeld lagen. Ik had twintig zakken tuinaarde gekocht, om later in de tuin te verwerken. De verkoper had me nog aan de zakken laten voelen, hoe warm die waren. Het is ecologische tuinaarde, en die was nog niet uitgecomposteerd. Daar lagen al die zakken vannacht, bovenop de vloerverwarming. Om drie uur 's nachts besloot het brandalarm dat het verdacht werd.

Broeiende compost, daar kan ik me nog iets bij voorstellen, maar wat te denken van de bak waar mijn gezin het plastic afval in bewaart? Het is waar dat de zon soms op die bak schijnt, maar ook 's morgens heel vroeg, als de zon nog niet op is en ik wegens mijn lunchpakket wel eens plastic afval heb, voel ik dat dat plastic afval, in die bak, ... warm is. Warmer dan mijn eigen hand. Kan energie dan toch wel spontaan ontstaan?

19 opmerkingen:

Anoniem zei

Rookmelders. En dat ze dan gaan piepen dat hun batterij bijna leeg is. En dat ik dan in mijn bed leg en denk. Ik ga morgen echt een nieuwe batterij indoen. En dat het dan minstens 38 piepjes duurt voordat ik zeker weet dat ik toch echt niet kan gaan slapen zo en de ladder ga halen om dat stomme ding van het plafond te trekken en de batterij eruit te halen. En dat de batterijloze rookmelder dan minstens 2 maanden op een plankje of in een keueknla slingert voordat er weer een batterij ingaat en dat ding aan het plafond. Ik doe mijn best om te geloven dat al die moeite ergens goed voor is. :-) Meggie

Rik Almekinders zei

Onze rookmelders zijn helaas zonder batterijen, maar draaien op 220 V, en zijn onderling *geschakeld*. Ze hebben zich nog maar twee keer laten horen, waardoor ik nu weer mild over ze kan zijn. Ik maak me alleen zorgen over mijn dochter, bij brand, omdat zij vaak in een andere kamer slaapt dan wij.

Erik zei

Weet je het zéker? Bij de laatste brand die ik meemaakte was de stroom in no-time weg door kortsluiting.

Een rookmelder\brandalarm op netvoeding zonder backup batterij, da's techniek waar je je inderdaad voor mag schamen. Leg dat maar eens uit aan je dochter.

@ Meggie: in mijn huis zitten er acht. Ik weet nog steeds niet of ze alle acht tegelijk gaan piepen bij lege batterijen.
Ze hebben nl. allemaal tegelijk hun batterijtje gekregen, dus naar verwachting zijn die ook allemaal tegelijk leeg.

Rik Almekinders zei

Nee, ik weet het niet zeker. Misschien zit er wel een batterij in.
Rookmelders zijn, zoals zoveel techniek, een lapmiddel voor een verweesde samenleving. Hoe het wel zou moeten, dat wil ik hier graag een keer vertellen. Volgende week misschien. (Daar kom ik weer met mijn vage beloftes).

Erik zei

Als je melders hebt zoals op de foto afgebeeld, dan zitten er batterijen in. Ik heb dezelfde.
Misschien stel je het op prijs om dat te weten.

Wat bedoel jij met een < verweesde samenleving >?
Is de brandweer daar ook een lapmiddel voor?

Rik Almekinders zei

Ik denk dat alleen mensen die alleen slapen echt door brand overvallen kunnen worden. Zodra een groep mensen bij elkaar in bed kruipt om in elkaars nabijheid te slapen, de rookmelders niet meer nodig zijn. In de groep is er dan altijd wel eentje die op tijd wakker wordt en die vervolgens de rest kan waarschuwen dat het handig is om te vluchten. Met z'n allen door het raam, bijvoorbeeld.
Dat alleen slapen, dat vind ik nogal verweesd. Mensen zouden niet alleen moeten slapen.

Mijn rookmelder is wit, rond en heeft een knopje om op te drukken, net als de afgebeelde brandmelder.

Erik zei

Kijk eens goed: er zit een laatje waar de batterij in gaat.
Een goede melder reageert niet alleen op brand, rook maar ook op CO. Daarvan wordt je juist niet wakker, maar slaap je in. Ook als je meet een groep bent.

Hoe hoog is het raam? Is er een vluchtweg?

Rik Almekinders zei

Ik heb een huis met stads/vloerverwarming, ik verwacht hier weinig CO. Ik heb geloof ik wel een laatje, ja.
Het is wel een sprongetje, uit het raam, maar je moet er iets voor over hebben om te overleven bij brand, lijkt me.

Erik zei

Ja, met stads/vloerverwarming heeft zo'n melder niet zo heel veel zin, denk ik. Dat is toch echt anders dan bijvoorbeeld in een huis met gaskachels.
Misschien nog ergens een geisertje daar, of wordt je warme water door de stad en/of vloer verwarmd?

Wel voorzichtig zijn met verlichting door bijvoorbeeld kaarsen zo rond Kersttijd. Kaarsverlichting stak ooit de brand aan in een huis waar ik was. Vuur gaat echt razendsnel. Vervolgens restte er niets anders dan binnen 5 minuten naar buiten te vluchten, vanwege de rookontwikkeling. (We hadden wel eerst de brandweer gebeld, je had toen nog geen mobiele telefoons.)

‘Sprongetje’: misschien kunnen jullie een keer een brandoefening houden?!

Rik Almekinders zei

Bedankt voor je bezorgdheid.
Brandoefening, ... nee dank je. Ik verwacht dat ik, met mijn gezin, op het moment surpreme precies zo helder ben dat het goed afloopt.

Erik zei

OK…

Hoe zit het nou verder met dat warm wordende plastic? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Broeit 't nog steeds? Kun je er temperatuurmetingen aan doen? Ga je die warmte nog benutten?

Overigens zijn dat soort koolwaterstoffen iha prima brandstof.

Rik Almekinders zei

Nee, geen metingen gedaan. Mijn rol hier is slechts die van argeloze waarnemer.

Erik zei

Jammer dat je mijn nieuwsgierigheid niet kunt bevredigen.

of

Gezien het mogelijke levensbelang, zou ik de argeloosheid laten varen.

Rik Almekinders zei

Ik moet toch iets te doen houden, hier.

Erik zei

Als je iets te doen wilt hebben: waarom dan niet de temperatuur meten? Ik ben zó benieuwd…

Rik Almekinders zei

Ja, zo houd ik wat ijzers in het vuur. Voor later, misschien, hier.

Erik zei

IJzers in vuur,
thermometers in plastic.

Voilà, fine.

Rik Almekinders zei

Haha.
Ik moet eerst nog een betrouwbare meetopstelling vinden voor de meting. En een goede thermometer vinden, die niks kost.

Erik zei

Jaja.
Dat zal niet eenvoudig zijn.