donderdag 14 april 2011

de biecht

In dit stukje ga ik vertellen dat God in mijn leven gekomen is. Ik heb er begrip voor als de lezer blokkeert bij de vorige zin; nou, dat is dan maar zo. God is in mijn leven gekomen. Ik ben er zelf ook nogal door verrast.

Het stappenplan waarmee God in een leven komt heeft Gerard Reve beschreven in Moeder en Zoon; mijn stappenplan wijkt niet erg van dat stappenplan af. De seks die uitgebreid in het boek van Reve voorkomt heeft misschien wel met het stappenplan te maken, maar hoe precies, dat begrijp ik nog niet zo goed. Dat maakt Moeder en Zoon voor mij iets minder toegankelijk.

Ik weet ook niet precies bij welke stap van het stappenplan ik ben, ik weet alleen dat ik nu de zin God is Liefde begrepen heb. Het woord God betekent hier (onder andere): de Veroorzaker en de Altijd Aanwezige. Het woord liefde is wel duidelijk, toch? Belangrijk om te vertellen dat liefde en seks wel iets met elkaar te maken hebben, maar zeker niet hetzelfde zijn. Dit is mijn wiskundige inzicht: als God is Liefde, dan Liefde is God. Liefde is de Veroorzaker en het Altijd Aanwezige. En de Onverklaarbare.

8 opmerkingen:

jelle zei

Volgens mij heb je nu nog niet verteld hoe God in je leven kwam... wordt vervolgd?

jelle zei

(En volgend jaar in je nakie op een cover, en het jaar daarna een bloemlezing uit de poezie publiceren?)

Rik Almekinders zei

Je hebt gelijk, ik vertel niet hoe. Nou ja, ik vertel dat het via een stappenplan verlopen is (ik zit nog moddenin het proces, hoor!), en dat je dat stappenplan kunt nalezen bij Reve.
Ik heb de tekst een beetje aangepast, bedankt voor de tip.

Rik Almekinders zei

En wie weet, volgend jaar in mijn nakie op een cover. Jij kent het stappenplan beter dan ik blijbaar.

jelle zei

Ik refereerde aan het stappenplan van Arie Boomsma. (De erven Reve weigerden overigens toestemming om gedichten van Reve in de bundel van Boomsma te publiceren, dus ik voel hier een schisma)

Rik Almekinders zei

Ik kan in de gauwigheid op het internet o gauw Arie Boomsma's stappenplan niet vinden. Wel een dichtbundel, maar weer niet Schafthuizens argument. Nou ja. Ik heb die andere 199 gedichten nu even niet nodig.

Anoniem zei

ik zal je niet dit gedicht onthouden dat op mijn WC hangt en dat gaat als volgt :

Eigenlijk geloof ik niets,
en twijfel ik aan alles, zelfs aan U.
Maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft,
dan denk ik, dat Gij Liefde zijt, en eenzaam,
en dat , in zelfde wanhoop, Gij mij zoekt
zoals ik U. Gerard Reve

liefs van JM

Rik Almekinders zei

Ja, dat is een mooi gedicht.
Ik geloof alleen niet dat God zo gekweld is als Reve gelooft. Maar dat God het tegenovergestelde is van entropie, dat is wel duidelijk.
En als God Eén is, waarom Hem dan zoeken? Hij is immers de Liefde, die je zelf kunt voelen.