vrijdag 24 september 2010

ecowasbol

Ik heb 'm gekocht. Ook weer op festival Amsterdam duurzaam: de Ecowasbal. De Ecowasbal is groen, ongeveer zo groot als een hockeybal, en lijkt op een ufo. Er zitten kleine buisjes aan, die ik me voorstel als de straalmotoren van de ufo. In de Ecowasbal zitten 'kleine keramische balletjes', die 't 'm doen. Duizend wasbeurten lang; dat is ongeveer vier jaar. Vier jaar lang geen wasmiddel meer nodig, is de claim.

Maar dat 't 'm begrijp ik toch niet. Hoe werkt deze wasbol? Ecowasbol zelf zegt daarover dat de keramische deeltjes hydroxylionen afgeven, die de oppervlaktespanning van het water verlagen waardoor het water beter in het wasgoed doordringt. Vooral erg effectief tegen johannesspitbrood en zwarte bessen; helaas ietsje minder bij roet en olijfolie.

Hydroxyl blijkt een ander woord voor base of loog: het OH(min)-ion. Maar loog is toch niet genoeg om mee te wassen? Zelfs als de oppervlaktespanning laag is, dan lost een vetvlek toch nog niet op, zoals zeep (de chemische ester) dat zo elegant doet? En hoe kun je claimen dat de Ecowasbal niets afgeeft aan het waswater, als het toch wel hydroxylionen afstaat? En wat gebeurt er na vier jaar? Zijn dan de hydroxylionen op?

2 opmerkingen:

erik zei

Alle antwoorden op je vragen in een mooi Trouw artikel, en de commentaren eronder: http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article2920129.ece/Ecobal_bespaart_waspoeder__maar_wast_ie_eigenlijk_wel__.html

Rik Almekinders zei

Dank, wat ben je goed gedocumenteerd!
Er is gewassen, met de wasbol. Mijn dochter vond dat hij een leuk geluid maakte.