vrijdag 12 november 2010

wielen

Het jeugdblad Kijk was in mijn jeugd de Nederlandse versie van Dougal Dixon. In elk nummer stond wel een item over de toekomst van de biologie, en ik vond dat tamelijk vreeswekkend. Ik was nooit geaboneerd op de Kijk; deels omdat ik, als tienjarige, het blad cultureel gezien onder mijn niveau vond, maar vooral, en dat was veel belangrijker, omdat ik er nachtmerries van kreeg.

Ik herinner me een artikel over de domheid van de natuur: waarom, stelde Kijk, hadden dieren geen wielen? Wielen, vond Kijk, waren toch veel efficienter dan poten? Je kunt toch veel harder, op wielen, zeker als je - als dier - in vlakke gebieden opereert, zoals in de woestijn of langs het strand.

Maar de aardkorst is vrijwel nergens vlak. Dat aanleggen en onderhouden van vlakke wegen is toch eigenlijk een oeverloos gedoe? En zijn poten echt wel inefficiënt? Ik denk dat in een levend organisme met wielen de glijlagers en de sleepcontacten zeer gevoelige orgaantjes worden. Die zijn elke winter ontstoken, schat ik. En dat ronddraaien van wielen, waarom is dat nou eigenlijk slim? Ik wil toch niet ronddraaien, ik wil afstand overbruggen. Het is vooral erg vergezocht, een wiel.

12 opmerkingen:

erik zei

Je vergeet de clou van het verhaal, de nieuwe revolutionaire wending in automotive design: een auto op benen. Ik heb er meteen beelden bij!

Rik Almekinders zei

Heb je die beelden? Of heb je die beelden op je netvlies, maar nog niet op papier of 'op de computer'?
Ik vind een auto met benen wel iets voor Spark om te ontwikkelen.

jelle zei

starwars, eerste film, begin jaren 80

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:pSvSwp6TI9fLrM:http://img.photobucket.com/albums/v43/RAKTHEUNDEAD/Mecha/atat-model.jpg&t=1

jelle zei

hm, kan dat ook met een mooi linkje..

ding op poten

jelle zei

je volgende blog moet 'vliegen' heten en dan weer in een andere taal, duits en NL heb je nu gehad. Fly ofzo.

Rik Almekinders zei

Erik: Ja, mooi, Star Wars. Een soort metalen dinosaurus. Ziet er niet erg snel uit, trouwens.
Misschien is het een apart logje waard, maar ik dacht aan een ontwerp dat meerleek op het afgebeelde hondje: dus alleen de aandrijving is met benen, de levenloze ondersteuning kan wel met wielen. Evolutionair gezien zouden wielen een soort dood materiaal zijn, zoals haar dat ook is.
Dus een auto (of een fiets) mag best wielen hebben, maar die wielen mogen niet aangedreven zijn.
Op Jelle reageer ik pas las ik zijn linkje heb bekeken. Ik zie nu pas dat hij het voor elkaar gekregen heeft om een hyperlink te maken in een reactie. Wow!

Rik Almekinders zei

Jelle: o, je link verwijst naar het zelfde plaatje. Mooi! Hoe zeg je 'goed gedaan' in het htmls?
Ik zal mijn logje van 15 november laten gaan over vliegen. Of over 'fly', als je dat beter vindt (waarom eigenlijk?)

Rik Almekinders zei

O, wacht, ik begrijp het: je doelt op eerdere logjes van mij: over vliegjes schreef ik al (fruitvliegjes) en over Laufen ook. Laufen is een merk, wist je dat? Een Zwitsers merk. Er is in Zwitserland ook een vliegveld dat 'Kloten' heet, en ik geloof ook een plaats die 'Neuken' heet. Maar dit terzijde.

erik zei

Ik ben wars van Star Wars en dacht meer aan zoiets, euhm... zoiets

Rik Almekinders zei

Fout wheel drive, hè, deze - wat is het: Rover?
Dat logje, dat heb ik nu al bijna geschreven; misschien komt het er nog eens van: expanderend gas in een verbrandingsmotor levert een translerende zuiger op. Vervolgnes wordt dar met een krukas een roterende beweging van gemaakt, en van die roterende beweging - met wielen - weer een translatie (de auto die rijdt). Dat is toch bespottelijk omslachtig? Kan dat expanderende gas niet meteen in een loopbeweging worden omgezet? Volgens mij dus wel. En dan jouw plaatje erbij, ziedaar, logje af.

Zeg, hoe doe je dat, een hyperlink in een reactie plakken?

erik zei

Ik heb trouwens nog een andere aardige site voor je: http://www.unusuallocomotion.com/

Rik Almekinders zei

Het opmerkelijkst was het schroefvoertuig. Verder toch erg veel wielen. Bizar, en tamelijk onethisch ook, toch. Op sommige plekken moeten mensen zich niet willen vervoeren.