dinsdag 1 februari 2011

hobby

Hier is een test op het internet, waarmee je kunt uitzoeken welke hobby je zou kunnen nemen, als je zelf niet kunt bedenken wat die zou moeten zijn. Als ik de test doe, komt eruit dat ik cactussen zou moeten gaan kweken of motor zou moeten gaan rijden, wat ik, voor een erg eenvoudige internet-test, een nog tamelijk diepzinnige uitkomst vind. Maar ik moet hier wel bij zeggen dat ik makkelijk warmloop voor een hobby. Dat een hobby vrijblijvend lijkt te zijn, maakt dat ik me decennia lang kan committeren aan een hobby als symmetrisch eieren schikken in een eierdoos of metafysica.

In mijn jeugd - voordat ik veertig was - vond ik het ongepast voor een man in de bloei van zijn leven om een hobby te hebben. Ongepast, omdat een man zijn talenten altijd alleen zou moeten aanwenden om geld te verdienen. En die zeer zeldzame activiteiten waar ik geen talent voor zou hebben, die zou ik moeten laten rusten. Enfin, inmiddels ben ik in de bloei van mijn leven en nu zijn het juist de hobby's waar mijn aandacht naartoe gaat. Ik voel dat er nog verrassend veel persoonlijke ontwikkeling zou kunnen zitten in de symmetrische eierdozen.

Sterker nog: ik geloof dat er alleen nog maar toekomst is voor hobby's. Zodra van een hobby werk wordt gemaakt (wat ik dus een heel slecht idee vind), draait die hobby zich onmiddellijk vast in het kapitalistische systeem om er nooit meer uit los te raken. Ik zie mijn generatiegenoten met niet nader te noemen banen in hun vrije tijd compromisloos zijn, en ik zie hoe gelukkig ze zijn. Een carrière is: niet al te pretentieus werk met een wereldverbeterende hobby.

2 opmerkingen:

erik zei

Ah, een LINKSE hobby :)

Rik Almekinders zei

Als er rechtse - conservatieve - hobby's bestaan (jagen? met klassieke auto's door Toscane racen? naar muziek luisteren?), dan is het de moeite waard om te bekijken of iemand de hobby doet om te ontspannen of zich fijn en comfortabel te voelen (dat is een suspecte - conservatieve - hobby), of uit nieuwsgierigheid en om iets te leren over zichzelf (dan is de hobby progressief en ontwikkelingsgercht). Het gaat dus niet om wat je doet, maar met welke intensie.