vrijdag 18 februari 2011

post-modernisme

Op het Javaplein in Amsterdam is het Borneohof van de Alliantie bijna klaar. De Alliantie zegt er zelf over: opvallend is de toren, een landmark voor de buurt. Ja, zeg dat wel: het Borneohof heeft een toren. Ik probeer vanaf de buitenkant van het gebouw te bedenken of die toren, naast landmark zijn, nog een andere functie heeft. Ik denk dat de toren een vermomde liftkoker is.

Een landmark, dat had de Indische buurt nog niet. En een landmark is best handig; Indische buurters kunnen nu zeggen: ik woon vlakbij een landmark. Zo geeft de Alliantie vorm aan de maatschappelijke opdracht: ook denken aan de mensen die geen navigatiesysteem hebben.

Een soort post-modernisme, zo'n landmark. Ik erger me dagelijks aan mijn trapleuning: een rechte balk die met op vier blokjes aan de muur geschroefd is. Om de vijf treden moet ik mijn hand van de leuning halen om mijn vingers niet te bezeren aan die blokjes. Ik wil die lelijke modernistische trapleuning niet! Ik wil post-modernistisch comfort!

8 opmerkingen:

erik zei

Ik mis de clou geloof ik: wat hebben die vier blokjes met het modernisme te maken? Hadden het vier rondjes moeten zijn?

Rik Almekinders zei

Nou, eigenlijk zijn het rondjes. Mijn trapleuning is een zware balk die via vier rondjes direct tegen de muur geschroefd zit, wat echt waardelos de trap afdaalt. Beter is als de trapleuning op pootjes staat, die met een elegant postmodern bochtje 5 cm lager pas aan de muur zitten, zoals mijn geboortehuis dat had, uit 1903.

erik zei

Ah, die ken ik uit ons huis uit 1880. Wel belangrijk inderdaad: ik ken elk kuiltje uit ons oude beestje.

Ik was in het Walter Gropius huis in Lincoln, Massachusetts. Best modernistisch toch? De gids daar schepte vooral op over een ding: de soepele leuning die Gropius volgens hem helemaal op 'gevoel' had ontworpen. Zag er wel minder strak uit dan de moderne leuning, zie google

erik zei

Deze

Rik Almekinders zei

Weet je: het is hee erg makkelijk om hele domme luiheid (mijn slecht verzonnen trapleuning) te verwarren met modernisme, omdat het er ongeveer hetzelfde uitziet. Het op een lompe manier gebruiken van halffabrikaten is nog geen modernisme natuurlijk, Rik Almekinders. Hoewel ik soms de indruk heb dat dat wel een (kapitalistische) variant is (van het modernisme) die erg vee wordt toegepast.

Misschien kom ik hier nog op terug!

jelle zei

ik heb in mijn huis uit 1895 nu weer NIEUWE oude trapleuningen, met een mooi half boogje, dus ik glij weer als een tierelier de trap af.

dat is dan weer 'retro', maar wel prettig.

Rik Almekinders zei

Dat er ├╝berhaupt 'nieuwe' trapleuningen bestaan vind ik een schande.

Rik Almekinders zei

Erik; je *deze* van 20 februari was door Blogger als spam weggegooid. Zo denkt Google dus over modernisme.