dinsdag 5 mei 2009

mobiele mestvergister (2)


Eén boerenfamilie reken ik inmiddels tot mijn vriendenkring. En door hier nu bijna een jaar te wonen heb ik ook nog andere boeren aan het werk gezien en ook gesproken, waardoor ik nu wel ongeveer weet wat boeren willen. Dit is wat boeren willen: boeren willen de landbouw of de veeteelt bedrijven en het liefste het type waar ze ervaring mee hebben en waarvoor ze gekozen hebben. Melk. Graan. Pluimvee. Fruit.

Met de mest van 110 koeien kun je 800 woningen verwarmen. Toch is dat niet per se wat boeren willen. Als het hun jeugddroom was geweest om zoiets te doen, dan waren ze waarschijnlijk wel installateur of mijnbouwkundige geworden. Met de mest van 110 koeien kun je 800 woningen verwarmen. Ja, inderdaad. Maar het hoeft natuurlijk niet. Je kun ook al tevreden zijn als je alleen je eigen huis ermee verwarmt en als je verder geen gezeik hebt.

Daarom is de mobiele mestvergister zo'n ongelofelijk goed idee! De mobiele mestvergister komt twee dagen op boerderijbezoek om de mest te vergisten, laat als genoeg methaangas achter om het huis te verwarmen, en krijgt het methaangas voor 799 andere huizen mee. Voor de moeite.

3 opmerkingen:

erik zei

Klinkt goed. Hoe groot moet zo'n mobiele dinges ongeveer worden? En vergt het nog veel praktische aanpassingen voor de boer? Waarom heeft nog niemand dit eerder bedacht?

Rik Almekinders zei

Het (zeer optimistisch door mij berekende) maximale laadvermogen van een vrachtwagen is 136 kubieke kub. Wekelijks schijten onze buurkoeien 150 kub bij elkaar.
Maar goed, ik ging niet alles vergisten. Lastig is wel dat een optimale vergister rond is en niet kubiek. Op één vrachtwagen passen bijna 100 ronde kubs. De rest van de vrachtwagenruimte vul ik op met randapparatuur.
Het is al eerder bedacht, door mijzelf, op 9 april van dit jaar. Je hebt er zelf nog op gereageerd.
Aan de praktische aanpassingen voor de boer wijd ik een apart stukje, denk ik.

algaetechblogger zei

Hi Rik,

Klinkt leuk, rijdende vergisters maar die gistende prut heeft gemiddelde doorloop van 45 dagen of zo en nadat het gas eruit is blijft er nog steeds 99% volume zwarte prut over. het proces komt traag op gang (weken) en als het eenmaal lekker loopt wil je zo constant mogelijk bijvoeren. het gas bevat daarbij redelijke hoeveelheden corrosief zwavelverbindingen (die ruikje) dus opslag van dit methaan is lastiger, alleen als je het methaan ontdoet van deze componenten is het veilig op te slaan. dat is een van de redenen dat er altijd een WKK centrale bij vergister(s) staat. en die vergisters gaan pas echt lekker veel methaan gas produceren als je "bijvoert". vooral oude vetten, planten en overdatum koekies zijn geliefd.

succes met plannen, wat denk je ervan om de gasballonnen gaan transporteren door de lucht ? op dit moment is er nog geen speciaal leidingnet voor biogas. en dat is een bvan de redenen dat die boeren met nuon of essent moeten onderhandelen over een transformator station=duur, tijdrovend en verplicht de boer om continu te leveren...

groetjes Art