dinsdag 26 mei 2009

bliksemafleider


Vannacht droomde ik lang en uitgebreid over de ineenstorting van het Romeinse Rijk. Dat gebeurde nogal letterlijk: ik liep door Rome, terwijl om mij heen het Colosseum, het Pantheon en de Engelenburcht met veel geraas in elkaar zakten. Later vannacht concludeerde ik zelf dat mijn droom samenhing met het onweer, dat uren lang boven ons huis gehangen had.

Het lijkt zo simpel, een windmolen bouwen, maar elke dag die ik de bouw ervan uitstel, geeft mij tijd om het ontwerp ingewikkelder te maken. Sinds vannacht denk ik: moet er niet een bliksemafleider op de windmolen? En vooral: uit welke Bangla of Dondra uit het assortiment van IKEA kan ik die bliksemafleider fabrieken?

Ik woon hier nu al bijna een jaar en ik heb de indruk dat dit het eerste onweer was dat ik hier meemaakte. Eén jaar is natuurlijk geen representatieve steekproef, maar ik ga buiten de statistiek om vermoeden dat het vlakbij de Waddenzee minder vaak onweert dan bijvoorbeeld in het bergachtige Zuid-Limburg of in de grote stad, waar ze de wolken krabben. Dus laten we het risico maar nemen dat de bliksem inslaat en een bliksemafleider achterwege laten. Met een strategische inslag zijn de batterijen in één keer opgeladen.

6 opmerkingen:

erik zei

Wow, dat lijkt me een gave manier om energie op te wekken. Met het vangen van bliksem. Ik heb wel eens foto's gezien van een vulkaar waarbij het werkelijk elke dag onweert. Gooi die schalen maar weg, en zet de mast vol Dondra's...

Rik Almekinders zei

Nee, dat moet jij in Rotterdam doen, want hier onweert het dus nooit.

erik zei

Ik bedoelde dus bij de vulkaan Ik meen in Mexico: http://www.nrc.nl/wetenschap/article2198641.ece/Storm_en_bliksem_boven_de_vulkaan

Rik Almekinders zei

Vulkanen zijn sowieso als energiebronnen onderschat. Wat dacht je van al die warmte daar? Is het een milieudelict om daar iets mee te doen?

erik zei

Weet je, we boren gewoon naar onze eigen vulkaan! Groningen wordt een soort IJsland.

Eventueel in de light-versie: aardwarmte op grotere diepten gebruiken via warmtekoppelingen?

Rik Almekinders zei

Zeg, als jij wilt boren, waarom boor je dan niet gewoon lekker in Rotterdam? Neo-kolonialist!