vrijdag 29 mei 2009

kort nieuws

Het vergiet dat ik op het oog had voor de windmolen is ofwel uit het assortiment van IKEA genomen of heeft daar nooit ingezeten. Het enige alternatief uit hun keukenaanbod is de 'Stabil', de au bain-marie inzet met een diameter van maar 18 cm. Die is een beetje klein, vind ik.

Vandaag had ik echt de slag van het zeisen te pakken: hoe hoog het boven de grond moet, hoe het zeisblad gedraaid en gekanteld moet worden, op welke afstand voor je en ten opzichte van het gras. Er zijn niet genoeg synoniemen voor draaien om het aantal variabelen dat er bij zeisen is interessant te beschrijven. Het maaien kan dus op allerlei manieren verkeerd gaan, terwijl de zeiser helemaal buiten gevaar blijft. Mooi ding, een zeis. Ik zeiste alleen een polletje, waardoor het oude landbouwwerktuig doormidden brak.

De rest van de middag was ik in verkeerspark Assen, met mijn twee kinderen. Ik heb hier geleerd dat communisme en heetgasmotoren best kunnen samengaan, wat ik niet vermoed had. In verkeerspark Assen zijn de consumpties gratis; je kunt er onbeperkt ranja drinken, patat eten, ijsjes, cake, broodjes ham, frikadellen, cappuccino. Mooi idee, dat toch een heleboel chagrijnige gezichten oplevert. Op de hoogspaningskabels die toevallig precies over het park hangen na, is elektriciteit hier zoveel mogelijk vermeden. Alles werkt met trappers, of met heel kleine verbrandingsmotortjes. Er is ongeveer evenveel personeel als bezoekers om je daarbij te helpen. Het is zo onwerkelijk, dat niemand er nog echt aan gewend is.

6 opmerkingen:

erik zei

Communisme en heetgasmotoren? Ik mis de clou geloof ik een beetje: is het park communistisch van opzet? Is de NCPN tot de gemeenteraad van Assen doorgedrongen? En wat is een heetgasmotor anders dan een verbrandingsmotor?

erik zei

En cappuccino klinkt ook niet zo communistisch...

Rik Almekinders zei

Nou, dat verkeerspark is particulier, dis ik geloof niet dat de gemeenteraad van Assen daar iets mee te maken heeft. Ik vind een pretpark waar je onbeperkt alle consumpties kun eten op een of andere manier communistisch. Hoe wel ik niet weet of je in de communistische heilstaat onbeperkt ijsjes mag eten.

Heetgasmotoren associeerde ik altijd met een soort vrijheidsminnend hyper-individualisme. Misschien komt dat door de Telegraaf, met zijn autokatern.

Een verbrandingsmotor is een heetgasmotor. Maar een stoommachine en een Stirlingmotor óók, en dat zijn geen verbrandingsmotoren.

Rik Almekinders zei

Zouden de Italiaanse communisten geen cappuccino gedronken hebben?

erik zei

De Drentse communisten niet.

En oeps, goed dat je me erop wijst, want ik had een stoommachine zomaar een verbrandingsmotor toegedicht omdat kolen ook verbrand. Hoe zit dat?

Rik Almekinders zei

Volgens mij zorgen die kolen alleen maar voor de warmte die het water laat verdampen; het hete gas is dus waterdamp. Ik weet eigenlijk niet of er ook een hetelucht motor is. Nou ja, dat zal wel; de Stirlingmotor misschien wel.