donderdag 15 april 2010

beton

Wij hebben dus vloerverwarming. En sinds oktober is die vloerverwarming in gebruik. Aangenaam vind ik de egale verdeling van de warmte in huis. Het is de hele tijd overal precies zo warm als aangenaam is! In mijn huis waait het alleen als er een raam open staat. Aangenaam is ook, dat als er modderige voetstappen in de kamer staan (dit gebeurt gemiddeld elk uur één keer), de modder binnen een kwartier opgedroogd is en met stoffer en blik als zand opgeveegd kan worden. Ik vermoed - maar ik heb dat nog niet geprobeerd - dat als ik natte was op de grond uitspreid, die ook snel droog is.

Vloerverwarming heeft één nadeel: ik kan alleen nog dingen aan de vloer bevestigen met montagekit. Ik kan niet boren of schroeven, want ik zou een leiding kunnen raken. Ik ben toch van een type dat graag schroefjes ergens indraait. Ook in mijn betonnen vloer, op z'n tijd.

De deel van de oude Groningse boerderij van mijn vriendin M had een vloer van aangestampt leem. Dat was uiteraard niet brandschoon, maar toch heel acceptabel. De vloer is toch niet om van te eten, lijkt me. Ik had geloof ik ook liever een vloer van aangestampt leem gehad, omdat ik dan mijn vloerverwarming weer kan opgraven, als ik verbouwingsplannen heb.

6 opmerkingen:

erik zei

Leem is hooguit een beetje te vies om eitjes of pannenkoeken te bakken...

Rik Almekinders zei

Mijn voorstel was ook niet om er pannen van te maken, hoor.

Ik herinner me een autotochtje met mijn ouders naar Andorra, waarbij we zeer lang in de file stonden. Het was zomervakantie en we kregen honger. Het gesprek kwam op eieren bakken, op het gloeiende autodak. We hebben het niet tot uitvoer gebracht; niet alleen omdat we geen eieren bij ons hadden.

jelle zei

klopt het dat je op zich wel in de vloer zou kunnen boren als je maar tussen de leidingen in boort? Ik geloof dat er een standaard afstand is tussen de slangen (25 cm?) om die reden, en dat er ook een herkenbaar punt is vanwaaraf je moet uitmeten, en dan moet het goed gaan. Moet je wel de details weten die ik niet weet. O.a. ook in muurverwarmingen is dit van belang, waar je toch wel eens iets in moet boren om een schilderij op te hangen of zo. Ik heb daar ooit eens een college over bijgewoond, van ene prof. Luscuere.

jelle zei

en er zijn toch apparaatjes om leidingen op te sporen werkt dat mischien?

jelle zei

(maar wie gaat er nu ook in zijn vloer schroeven?)

Rik Almekinders zei

Ja, prof Luescure.
Maar dacht je dat bouwers zich daaraan hielden, aan die 23-cm voorschriften? Als je je aangetrokken voelt tot de anarchie is een carriere als bouwvakker in Nederland nog de enige mogelijk weg.

De rubberslangen van de vloerverwarming kun je niet opsporenmet een apparatje, want die apparaatjes zijn metaaldetctoren.

Ik wilde misschien een nieuwe binnenmuur bouwen en een drempel onder mijn deur. Ja, dan houd ik van schroeven, heel oncreatief van mij. Misschien had ik bouwakker moeten worden.