maandag 12 april 2010

warmtemotor


Dat er om een stroomdraad een magnetisch veld ontstaat lijkt me in de meeste gevallen eigenlijk heel onpraktisch. Alleen al omdat mensen die pessimistisch zijn over techniek dan kunnen zeggen: maar er is ook een magnetisch veld! Natuurlijk kun je ook iets met dat magnetische veld: door de stroomdraad te wikkelen kun je een (elektro)magneet maken. En door die wikkeling (spoel) aan een as vast te maken, maak je er een elektromotor van. Ziezo. Nu lijkt het net alsof elektrische energie hele nuttige en hoogwaardige energie is.

Ik weet niet wie, maar er was een wiskundige die, misschien wel uit een soort balorigheid, bedacht dat je wel de wortel kon trekken uit -1. En dat als je dat deed er een getal uitkwam dat inderdaad op de getallenlijn niet voorkwam, maar dan wel in het, speciaal voor dit nieuwe getal, gecreƫerde getallenvlak. Het getal i. Dit getallenvlak wordt overigens vooral gebruikt door elektrotechnici, met name bij elektromotoren en spoelen.

Ik vind, misschien wel uit een soort balorigheid, dat een glasvezelkabel waarin veel infraroodstraling (warmte dus) getransporteerd wordt, ook recht heeft op een veld, dat daardoor er omheen ontstaat. Bijvoorbeeld een zwaartekrachtveld, omdat daarmee twee voor een leek als mij tamelijk onverklaarbare natuurkundige verschijnselen (zwaartekracht en straling) gekoppeld worden. Een spoeltje wikkelen, een as eraan en klaar is de nieuwe warmtemotor!

Geen opmerkingen: