Ik wil mijn huis in niet in grote, maar in kleine stapjes energiezuiniger maken. Elk klein stapje zou een verjaardagskado kunnen zijn, zodat ik alle energiebesparende maatregelen voor mijn verjaardagen kan krijgen. Bijvoorbeeld kleine buffervaatjes (waarin het warme water van de zomerzon opgeslagen kan worden); en elke keer als ik er een vaatje bij krijg, schakel ik die aan het systeem, net zolang tot ik de acht kuub heb die ik nodig heb om de winter mee door te komen.
Op festival Amsterdam duurzaam trof ik iemand die verstand had van buffervaten. Hij hoonde mijn idee weg; volgens hem verloor ik alle energiewinst aan het rondpompen van het warme water, om dat water overal precies even warm te houden, in het hele systeem. Waarom moet het overal precies even warm zijn? vroeg ik. Hij keek schichtig om zich heen, wenkte me en fluisterde: legionella.
Mijn buffervat is een gesloten systeem, net als de cv-installatie. Inderdaad, als iemand met een bijl de leidingen stukslaat is er een kans dat de legionella-bacterie in het milieu terecht komt. Met alle respect voor de 32 legionella-doden uit 1999; ik vind dit hysterisch. Legionella.nl schrijft: medio 2010 treedt de nieuwe Drinkwaterwet in werking. De Drinkwaterwet wordt dan ook opgenomen in de Wet Economische Delicten. Dit effent de weg voor nog hogere boetes bij niet-naleving van de legionellavoorschriften. Wat ik al zei: hysterisch.
dinsdag 28 september 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
Vandaag in mijn les nog over gehad dat systemen een middel zijn en geen doel. En dat het vaak misgaat omdat het systeem een doel op zich wordt ipv middel.
Fijn hogere bietes opleggen! Ben benieuwd wie zich daardoor nou echt beter voelt.
Meggie
Ik moest echt hel diep nadenken wat je nou bedoelde met 'bietes'. Maar het was een tikfout, toch?
Nee, bietes is een gemuteerde, resistente vorm van legionella
Ik ben trouwens aan het orienteren op een huis in de ecologische wijk Eva Lanxmeer, in Culemborg. Daar ook een huis gezien met een GIGANTISCH reservoir voor de hele winter. Stond vorige week ook in NRC trouwens. http://www.jaap.nl/te-koop/gelderland/culemborg/culemborg/4103ve/annie+romein-verschoorpad+14/11737232/omschrijving/
Acht kuub is toch niet zo gigantisch? Als je aan de legionella-norm wil voldoen moet je inderdaad een heel groot reservoir hebben, want het mag niet warm zijn, daarbinnen. Wat een lastige paradox is, als je warmte wilt opslaan.
Een reactie posten