Ik heb een uitvinding gedaan, die ik hier trots presenteer: koken met de edelen. Kijk, dat opwarmen van mest, dat moet echt snel: binnen een half uur wil ik het uit de gierkelder in de mobiele mestvergister hebben op 55 graden. Dan volstaat een warmtewisselaar in de wand van het roervat niet. Ik kan die wand namelijk niet heel heet maken, want dan heb ik gebakken mest in plaats van gegiste mest. En zelfs als ik roer: ik wil geen geroerbakte mest.
Mijn ideetje is om de mest snel op te warmen door er een opgewarmd edelgas doorheen te blazen. De kleine gasbelletjes zwoegen zich een weg omhoog door de mest, ontsnappen afgekoeld, terwijl ze hun warmte achterlaten in de mest. Dit edelgas blaast daarna de enorme ballon op die helemaal om de mobiele mestvergister staat, als een bolle circustent. Deze circustent isoleert de mestvergister. Door de bolle aƫrodynamische vorm blaast de koude winterlucht er soepel omheen. In eerste instantie is het het edelgas, dat de circusballon vult. Daarna, als het vergistingsproces op gang is, vult de ballon zich verder met methaan.
Als de ballon vol genoeg is, wil ik het edelgas aftappen, voor de volgende keer. Het is dus handig om een edelgas te kiezen dat veel lichter of veel zwaarder is dan methaan. Helium is vier keer zo licht, maar radon is twaalf keer zo zwaar als methaan. Als ik radon kies, dan kan het aftappunt aan de onderzijde van de ballon. Bovendien wordt radon, als het gekoeld wordt tot nul graden Celsius, fosforiserend geel. Er is een ruimteschip geland!
dinsdag 19 mei 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Hmmm, klinkt als een leuk plan, met die ballon! Ik verheug me al op de gele kleur. Of rood, als je het nog kouder maakt. Heb je het wel eens in het echt gezien?
Wel oppassen met de radioactiviteit, want radon veroorzaakt 800 doden per jaar. Longkanker. "Het valt uiteen in andere (radioactieve) stoffen. Die stoffen hechten zich aan rondzwevende stofdeeltjes, die weer worden ingeademd. Als deze stofdeeltjes zich op longweefsel vastzetten, kan dit weefsel door de afgegeven straling worden beschadigd. Op deze manier kan op den duur longkanker ontstaan."
Ik zocht een plaatje van geel-oranje-rood radon, maar vond dat niet (op tijd). Ik vind wel veel geel-oranje-rode plaatjes, maar die kwamen uit een atlas, om een indruk te geven van de radonconcentraties in verschillende steden in de VS.
Misschien moet ik het toch maar met Helium doen, want radon is blijkbaar een stuk gevaarlijker dan bijvoorbeeld dioxine.
Een reactie posten