maandag 1 juni 2009

Vrijwillige Zeis Brigade


Onze boomgaard meet negen are. Sinds de twee stukken weer door de eigenaar tot één zeis aan elkaar gelast zijn, heb ik die 30 bij 30 meter helemaal gemaaid. Je kunt zeggen dat ik nu weet hoe dat moet, zeisen. Het is handig om met de wind mee te zeisen, omdat het gras van mij afbuigt en ik er makkelijker bij kan. Het was ook handig om het gemaaide gedeelte aan mijn linkerzijde te houden, zodat het gemaaide gras niet op het gras terecht komt dat nog gemaaid moet worden.

Zeisen is een fysieke bezigheid, waarbij ik mijn hele lichaam gebruik. Alles wat ik bijvoorbeeld dertig jaar geleden op tennisles geleerd heb, pas ik nu toe: door mijn knieën, kijken naar het ballengras, de vloeiende beweging. Maar ook iemand die golf speelde of die gewichten geheven heeft zal zijn ervaring bij het zeisen kunnen toepassen. Mijn beenspieren, rug- en buikspieren, mijn borst en mijn armen, ... alles kwam aan bod.

Om mest te vergisten is bijna altijd ook nog wat biomassa nodig: blaadjes, aardappelschillen, bietenloof, gras. Dit zou ook als veevoer gebruikt kunnen worden. Sommige boeren vinden het daarom onethisch om biomassa in de vergister te gooien. Maar zolang er geen schapen grazen in Amsterdam kan de Vrijwillige Zeis Brigade van Dutch Comfort College uit de parken en bermen van de stad de biomassa voor de stadsvergister verzamelen. Jonge, gespierde mannen in het groen.

7 opmerkingen:

erik zei

Zonder dat prachtig plaatje zou de Vrijwillige Zeis Brigade wel erg communistisch klinken ;-) Voel je je weer helemaal mensch, nu je zo stoer hebt husigehouden? En hoe was het zeisblad gerepareerd? En ga je een handleiding schrijven of een instructievideo opnemen om Nederland op te roepen voor de Vrijwillige Zeis Brigade?

Rik Almekinders zei

Dat harken man, dat is pas veel werk.
Ik ben benieuwd hoe het toch wel tamelijk racistische plaatje dat ik erbij zocht mijn tekst communistisch kon maken. Misschien moet het plaatje maar weg, want inderdaad: de VZB is bloedcommunistisch.
Ik verwacht heel gemakkelijk aan aanmeldingen te komen voor Dutch Comfort College. En het 'vak' VZB is gewoon een onderdeel va het curriculum.

Rik Almekinders zei

O, trouwens: het zeisblad was nog heel. Overbuurman Jacob heeft alleen de stalen steel die gebroken was weer aan elkaar gelast.

Een video-instructie is niet nodig hoor, voor zeisen. Je moet gewoon bij de VZB komen!

erik zei

Ik? Ik kan al zeisen! Nou ja, goed genoeg naar mijn zin... Geleerd op de boerderie van mijn opa, waar ik ook leerde hiepen.

Rik Almekinders zei

Hiepen? Wat de fuk is hiepen?

erik zei

Een bepaald type hakmes, waarmee je bijvoorbeeld in soepele slagen zijtakken van een boomstam kan afslaan. Geweldig om te doen.

Etymologisch weet ik niet hoe het zit, en ook niet wat de realtie is met 'hiep hiep hoera'...

Rik Almekinders zei

Kijk, hiepen!
Door al die machinale onzin (de 'alleshakselaar'), is ook de elegantie van het buitenvak verdwenen.