vrijdag 8 mei 2009

rond en vierkant

Sinds ik hier één regelmatige lezer heb is Dutch Comfort inderdaad een innovatieplatform aan het worden. Mijn regelmatige lezer vroeg mij op 5 mei hoe groot de mobiele mestvergister moet worden. Ik ging toen meteen uitrekenen hoeveel ronde mestvergisters er maximaal op een vrachtwagen passen en uiteraard viel dat vies tegen: nog geen 100 kuub.

Grote koektrommelvormige bouwwerken bij een boerderij zijn vaak voor de mestopslag of voor vergisting. Ik heb natuurlijk weer een esthetisch bezwaar tegen die dimensieloze rondheid. Daarbij: zo'n ronde mestvergister is ongeveer net zo duur zijn als een RIANT LANDHUIS, juist doordat ie rond is. Iets ronds bouwen is namelijk moeilijker dan iets rechthoekigs. En mestvergisters zijn rond om twee redenen: omdat een rond gebouw minder koudebruggen heeft en omdat de mest regelmatig geroerd moet worden. Roeren gaat makkelijker in een ronde pan dan in en vierkante pan.

Mercedes-Benz bouwde in 1984 een auto die met één (draaiende en schuivende) ruitenwisser een tamelijk rechthoekig raam bijna helemaal kon schoon wissen. Dat is leuk, maar wel ingewikkeld. Ik heb eerlijk gezegd nooit begrepen waarom ruitenwissers moeten draaien. Waarom moeten ze draaien? Kunnen ze niet schuiven? Van links naar rechts, of van boven naar beneden? Als dat kan, kun je ook in een vierkante pan roeren, lijkt mij.

3 opmerkingen:

erik zei

Je blog verdient meer aandacht, Rik!

Het grote voordeel van draaien boven schuiven lijkt me dat het directer aansluit bij de motor/rotorbeweging.

Bedoel je met rond cilindrisch of bolvormig? Lijkt me een uitdaging om een efficiente manier te vinden om iets ronds te fabriceren. Het probleem is dat het vlak niet afwikkelbaar is? Waarom niet het principe van een luchtballon met papier mache eromheen? Nou ja, iets van beton en opgedampt aluminium of zo...

Rik Almekinders zei

Ik bedoel cilindrisch. Bolvormig is vast nog beter, maar dat zie je gelukkig nooit. Ik ben erg traditioneel, als het gaat om architectuur. Alsjeblieft zeg, een opgedampte aluminium bol in het cultuurlandschap van Groningen! Doen jullie dat in Rotterdam maar!

Mooi, zoals je dat zegt: motor/rotorbeweging. Wat is eigenlijk het verschil tussen een motor en een rotor? Bestaan er ook nog andere -otoren?

Waarschijnlijk is een rechthoekige mestvergister óók duur, alleen al vanwege het volume. En ik hoorde dat de WOZ-belasting voor bedrijfsruimte vele malen hoger is dan die voor woonhuizen. Dat geldt dan ook voor mestvergisters, lijkt me.

Rik Almekinders zei

Dat ik in het stukje vaststelde dat ik één regelmatige lezer heb bedoelde ik niet verbitterd, hoewel je dat erin kunt lezen. Ik vind het juist leuk, dat jij commentaar levert waardoor ik weer verder kan denken.