zondag 24 mei 2009

windmolen (2)


Mijn vriend uit de Groningse middenklasse 'Ongereguleerd' wil dus een windmolen bouwen, en om echt vaart achter het project te zetten wil hij zijn onderdelen uitsluitend bij IKEA betrekken. Er zijn genoeg voorbeeld te vinden van andere IKEA-hackerij.

De windmolen van Ongereguleerd werkt als volgt: drie IKEA-slakommen aan de voet van een IKEA-draaistoel bevestigen; de as van de draaistoel aan de elektromotor die we nog ergens uit een huishoudelijk apparaat van het IKEA-assortiment moeten prutsen. Want een elektromotor is een dynamo, heb ik altijd begrepen.

Ik wil verantwoordelijk zijn voor hoe alles aan elkaar vastgemaakt wordt. Dat is nog lastig genoeg, omdat de windmolen op de garage komt te staan en de dynamo binnen. En omdat die garage in de winderige provincie Groningen staat, waardoor de slakommen en de bureaustoel lelijk belast worden.

4 opmerkingen:

erik zei

Dat klinkt als een trotse oud-docent verbindingstechnieken.

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van IKEA hacking gehoord, maar inderdaad veel lol te beleven op bijvoorbeeld http://www.platform21.nl/page/3293/nl
Doet me terugdenken aan de workshop die David Harry en ik bij de opening van de piekfijn winkels hadden bedacht, waarbij tweedehandsjes ook werden gehackt. Is daar trouwens geen Nederlands woord voor? Gepiraat?

Rik Almekinders zei

Ik vind het jammer dat die prachtige Scandinavische gebruiksaanwijzingen ontbreken. Ik wil voor de windmolen zoiets hier wel kunnen publiceren.

Of niet natuurlijk, als het blijkbaar te veel werk is.

ongereguleerd zei

Laatste update:

De voet is er, op zolder vond ik een oude "Jules" bureaustoel. Aldaar een vervelende sta-in-de-weg maar in de handen van de Handige Jongens het begin van het antwoord op het wereldwijde energievraagstuk.
Het gaat dus een Salvonius Wind Turbine worden. Voor de dynamo vrees ik dat we buiten Ikea moeten zoeken. Het meest efficiƫnt is toch wel een asynchrone motor met versnellingbak. En nog goedkoop ook.
Of misschien bij de koopjeshoek een electromotor van een verstelbare matrasbodem. Maar dat vraagt om wat geluk.

Rik Almekinders zei

Nou ja, in ieder geval van JOUW energievraagstuk. Hopelijk.