donderdag 25 juni 2009

appelcider (slot)


Er zijn wel wat overeenkomsten tussen appelcider maken en mest vergisten. Het is niet goed, als het succes van mijn appelcider een maat is voor de groei en bloei van de mobiele mestvergister bv. En het is niet aan een economische crisis te wijten.

Nee, het is de directeur zelf: ik dus. Ondanks uitdrukkelijke waarschuwingen dat de vruchten in de ton met schoon materiaal behandeld moeten worden, was ik te lui om dat ter harte te nemen. Eigenlijk geloofde ik het gewoon niet. Had ik niet in 1989 met Ted in een tuinhuis in Soest door hemzelf uit Roemenië geïmporteerde sinaasappelwodka uit een zeer smoezelige fles gedronken, en was ik niet, in datzelfde tuinhuis de volgende morgen op een zeer fatsoenlijke tijd zonder een spoor van een kater wakker geworden? Teds beschrijvineg van de sinasappelbrouwerij was tamelijk ranzig. Middeleeuwse Trappisten kon je - lijkt me - ook op vijftien meter al ruiken. Het kwam mij goed uit om te denken dat schoon materiaal juist slechte alcohol oplevert.

En of de appelcider nou goed is of slecht, daar kan ik geen beslissing over nemen. Fris sprankelend, zoals me ergens beloofd was, is het zeker niet. Zuur en troebel, dat eerder. Maar soms, terwijl ik het in de schaduw van onze schuur door een doek perste en de onmiskenbare alcoholdamp me omringde, rook het zo zoet! Het kan ook de kamperfoelie geweest zijn, die daar door de planken van de schuur naar binnen bloeit.

2 opmerkingen:

ongereguleerd zei

Tsja, dat verhaal van de afwezige properheid komt me bekend voor. Ik heb als student ooit zelf bier gebrouwen. We hadden erg mooie etiketten ontworpen met klinkende namen als "Satansch Bloed" en "Blonde Snol". Dat schoonmaken? Ach als er alcohol gemaakt werd dan doodde dat toch al het vieze spul in de mandfles? Hoe deden ze dat in de middeleeuwen dan?
We hebben er een paar gedronken, de rest, met serieuze gezichten als betrof het iets heel bijzonders, weggegeven.

Rik Almekinders zei

Weggegeven!
Haha. Ik moest het twee keer lezen. Mijn intelligentie dat er automatisch *weggegooid* ingevuld.
Nog geïnteresseerd in twaalf flessen appelcider?