maandag 22 juni 2009

bouwvak

Eerder schreef ik hier een stukje dat heette installateursonderdrukking. Ik herhaal dat nog maar eens: installateursonderdrukking. Want het zijn de installateurs die de smerigste, schadelijkste, gevaarlijkste en meest uitputtende 'betaalde' banen kregen met de meest ongezonde arbeidsomstandigheden. Werken met explosieven, giftige stoffen en onveilige machines, in slecht weer en ook als je niet helemaal fit bent - dit alles behoort tot de standaard werksituatie voor vele, vele installateurs overal ter wereld. Installateurs worden ertoe gebracht om trots te zijn op het patroon dat zij slechte behandeling en te hard werken verduren; zij verdedigen dit patroon.

Ons huis in Amsterdam wordt overmorgen in elkaar gezet en daarmee wordt aangevangen om zeven uur 's ochtends, door mensen die daartoe uit Twente gekomen zijn. Is er een plausibele reden dat dit allemaal zo onmenselijk vroeg moet beginnen? Die is er niet.

Niemand heeft baat bij installateursonderdrukking, alleen het systeem. In de zomer, als de installatiemarkt laag is, worden alle installateurs, waar mogelijk onbetaald, met bouwvak gestuurd. Vier armetierige weekjes om achtenveertig weken uitbuiting te compenseren. En dat precies in de periode dat ons huis gebouwd wordt! Niemand heeft baat bij installateursonderdrukking.

2 opmerkingen:

erik zei

Jullie hebben er zelf toch baat bij? Anders wordt het huis pas na de bouwvak opgeleverd.

Ik wist trouwens niet wat ze met explosieven aanvangen.

Rik Almekinders zei

Morgen wordt het huis geplaatst, maar dan kan ik er nog niet in wonen. Acht weken nadien kan ik er in wonen. Inclusief bouwvak is dat twaalf weken. Op z'n vroegst.

Installateurs werken wel met licht ontvlambare spullen. In flesjes.