dinsdag 2 juni 2009

Joe Speedboot

Afgaand op de auteursfoto's, die hier en daar opduiken, was ik niet geneigd om iets van Tommy Wieringa te gaan lezen. Tommy Wieringa laat zich graag terloopsig afbeelden, zonder enthousiasme. Alleen, in een weids landschap. Misschien met een onderdanig hondje aan zijn voeten. Vermoedelijk is Tommy Wieringa heel erg eenzaam en verlegen, maar dat hij daarom zo'n gewichtig masker kiest maakt hem voor mij op het eerste gezicht onsympathiek.

Het boek dat hij jaren geleden geschreven heeft, maar dat nu voor weinig geld in de boekhandel ligt - Joe Speedboot - gaat over een technisch jongetje. Ik vind dat lovenswaardig, dat iemand over een technisch jongetje schrijft. Over een technisch meisje was beter geweest, maar vooruit, het is een begin. Hoe en waarom het technische jongetje al die technische moeite doet, daar kom ik niet achter, terwijl ik mij moeizaam door het boek vecht. Joe Speedboot bouwt bijvoorbeeld als hij vijftien is een vliegtuig, omdat een vriendje van hem graag wil weten hoe de kut van de buurvrouw eruit ziet als in haar ommuurde tuin naakt ligt te zonnen.

Ik begrijp dat het vriendelijk bedoeld is, maar echt verguld ben ik er niet mee, als ik met Joe Speedboot vergeleken word.

7 opmerkingen:

erik zei

Was jij nog bij de leesgroep toen we die lazen? Leuk om te zien dat je boeken nog steeds op de kaft(portret) beoordeelt. Zie je in de onterechte vergelijking misschien niet een uitdaging om het beter te doen? Ik wil dan wel bij boekhandels blijven zeuren om een boek van je, zoals Wieringa zijn commerciele zegetocht ook begonnen is.

Rik Almekinders zei

Ja, maar dan moet ik eerst een boek schrijven, en dat is ook weer zoiets. Ik ben een filmscript aan het schrijven, misschien wil je helpen met het uitventen dáárvan.

erik zei

Ah, daar ben je echt nog druk mee? Dacht dat het een bevlieging was. Kun je er iets over kwijt?

Rik Almekinders zei

Ja, maar niet hier. Dit is een weblog met een onderwerp.
Ik kan er wel over kwijt, dat het schrijven van dialogen echt een ander vak is dan het schrijven van 'stukjes'. Het gaat dus erg langzaam. Hoewel dat ook komt doordat ik er weinig tijd voor neem.

erik zei

Ben je echt zo streng op de link met de mobiele mestvergister? Ok, zullen we een nieuw blogje beginnen?

Rik Almekinders zei

Nou ja, warme werktuigbouw. Dat is het onderwerp hier. Ik mag van de dokter maar één blog per dag doen, dus dat nieuwe blogje kan pas als ik hier uitgeschreven ben.

Je mag wel in de leescommissie van de film, als je dat wilt.

erik zei

ja, ik wil.