vrijdag 2 oktober 2009

vrijheid

Ik weet niet hoe lang de energiemarkt al vrij is, maar waar ik binnenkort ga wonen valt niet zo veel te kiezen. We kunnen ervoor kiezen om stadswarmte te betrekken bij Nuon, of om stadswarmte niet te betrekken bij Nuon en kou te lijden. IJburg is een eiland. Misschien is dat de reden dat er geen gas geleverd kan worden. In de buurt waar we gaan wonen stikt het van de eigenwijze architecten en andere hippe vogels, die allerlei manieren hebben gevonden om deze logikwis te tackelen, maar toen wij begonnen met het bouwen van ons huis waren we nog niet creatief genoeg. Wij wachten nu dus op de onvermijdelijke aansluiting op de stadswarmte van Nuon.

Er is al aangekondigd dat in de meterkast van ons nieuwe huis een machine komt te hangen, die wij te leen krijgen van Nuon, die de warmte gaat regelen. En dan heeft elke verdieping van het huis ook nog een schakelstation, elk met minstens drie wijzerplaten, een elektrische pomp en zeer vele draaiknoppen, allemaal apparatuur waar we te allen tijde van af moeten blijven.

Nuon levert ons warmte op 70 graden Celsius en het apparaat in onze meterkast meet de temperatuur van het water dat we teruggeven aan het netwerk. En de hoeveelheid water, ik vrees, iedere keer met een andere temperatuur. Volgens mij is, om dit nauwkeurig te meten, erg gevoelige apparatuur nodig. En om vervolgens te berekenen hoeveel wij dan aan Nuon moeten betalen, ... software. Begrijpelijk dat de aansluiting van de stadsverwarming ongeveer net zo duur is als vier cv-ketels.

Geen opmerkingen: