woensdag 11 november 2009

ventilatie (1)


Op de bouwtekening van ons huis stonden twee kruisjes, op de bovenste verdieping. We hadden nog wel gevraagd wat dat was, die kruisjes, maar dat was gewoon de mechanische ventilatie, waar nou eenmaal geen ontkomen aan was, in moderne huizen, die aan de strengste milieu-eisen moeten voldoen. En mechanische ventilatie is NIET warmtebalansventilatie, en het woord niet valt in deze regel op, omdat wij, na slechte ervaringen met warmtebalansventilatie, echt niet weer warmtebalansventilatie wilden. Maar inderdaad, mechanische ventilatie is niet warmtebalansventilatie. Onze mechanische ventilatie hoor je niet, ook niet nadat ik de stekker ervan in het stopcontact gestoken had.

Toch is alleen maar een kruisje op een bouwtekening wel een erg bescheiden symbool voor wat er uiteindelijk op die plaats komt te hangen. Het went wel, maar de kamer oogt toch anders, met Itho CVE ecofans in twee hoeken.

Vandaag ging ik even gezellig buurten bij de ecologische bouwmarkt, waar ik leerde dat ik dampdicht en dampopen (?) had kunnen (laten) bouwen. Mijn huis is helemaal dampdicht, wat die mechanische ventilatie nodig maakt. De handleiding van Itho CVE ecofan sombert hier zelf over, op pagina 6: het aantal stofmijten is in 25 jaar 100 x groter geworden en het aantal carapati├źnten is de laatste 15 jaar verdubbeld. Zou ik mijn huis nog dampopen kunnen krijgen?

2 opmerkingen:

erik zei

Raamopen maakt dampopen? In ons oude wrak tocht altijd alles, maar da's ook niet alles. Hoe ziet het er nu uit in je hoeken? Deze beestachtige bakken zie je toch niet hoop ik? Anders moet je ze even met leem afstucen...

Rik Almekinders zei

Nou, deze beestachtige bakken hangen dus op de derde verdieping (de 'zolder').
Raam open maakt niet dampopen. Dampopen is de muur zelf. Dus eigenlijk moet ik de muur opnieuw opbouwen, wat een hoop gedoe is, als je huis net af is.