dinsdag 24 november 2009

vuurwerk (2)

Recht boven elkaar en door alle plafonds is door de bouwers van ons huis een gat vrijgehouden, waar zo spoedig mogelijk en wij doen ons uiterste best een rookkanaal doorheen gestoken wordt voor een open haard. Ik reken er niet meer op dat Sinterklaas dit jaar die open haard nog te zien krijgt. De haard zelf staat overigens wel al voor ons klaar, ergens in noord-Groningen.

Er is iets aan open haarden dat mij tegenstaat. Ik vind het moeilijk om hier openlijk te erkennen dat ik een open haard wil en neem en ga branden. Een open haard is toch een romantisch milieudelict, vanwege de dioxine en de kooldioxide. En voordat ik oprecht en zonder ironie de technisch volmaakte imitaties (op gas bijvoorbeeld) durf te prijzen, moet ik eerst twee jaar in therapie.

Het is als een ontploffende auto in huis halen, zo'n open haard. Het sist en het spettert en het ruikt scherp, ... en er is gevaar. Een zeer reëel gevaar van de open haard bij ons is dat één van de twaalf geschakelde brandmelders in het huis erachter komt we aan het stoken zijn en dat die besluit om met zijn vriendjes heel Amsterdam wakker te gaan piepen.

2 opmerkingen:

erik zei

Zit vast een mooi romantisch Sinterklaasverhaal aan vast, rond het werpen van pakjes door de schoorsteen.

Ik hoor nog niet echt wat je zo leuk vindt aan een OH. Samen met U ervoor zwijmelen en naar de vlammen staren?

Ik probeer mijn kinders zoveel mogelijk te laten leren door ervaren en afgelopen weekeinde liep ik zo met een pakje lucifers door Drentse bossen, op zoek naar een geschikt en redelijk veilig plekje om een educatief minibosbrandje te starten. Niet gevonden, met die nattigheid.

Rik Almekinders zei

OH staat in mijn familie voor 'ouwe hoer'. Ik begreep de strekking van je commentaar dus aanvankelijk niet.

Wat ik leuk vind aan de OH is het sissen, spetteren en scherp ruiken. Dat is misschien wel 'romantisch', omdat je voor je ziet hoe het vuur iets vernietigt.

En waar Lucie haar schoen moet zetten, in een huis met vloerverwarming, dat is meer een praktisch probleem dan een romantisch verhaal. Lucie stelde voor om het elektrische straalkacheltje te nemen, dat we de eerste dagen hier gebruikten, toen de vloerverwarming nog niet werkte.