vrijdag 30 april 2010

fuseekogels

Mijn vader is beeldend kunstenaar. Hij heeft een atelier aan huis, en omdat hij dat atelier al zolang ik leef intensief gebruikt heeft, is dat ook al tamelijk vol geraakt. Sinds minstens tien jaar heeft hij dus een tweede atelier, dat ook al best vol raakt. Vorige week zakte daar een industriƫle stellingkast in onder het gewicht van alle keramiek en brons van de laatste tien jaar.

Het lijkt erop dat ikzelf inmiddels te oud ben en te zeer verstrikt in hypotheken en andere vreemde verantwoordelijkheden om nog beroepstennisser of clown te worden (wat ik best zou willen). Hoogstwaarschijnlijk zit ik vastgebakken aan het techniekonderwijs. Bij vlagen vind ik dat een horrorperspectief. Ik vind de techniek een pummelachtige macho-wereld. Technici doen weliswaar alsof ze grote macho's zijn, maar eigenlijk is het een zeer angstig volkje met weinig eigen gedachten en eigen initiatief.

Ik heb gemerkt dat het mij een gevoel van kracht geeft als ik iets maak. Ik bedoel niet dit weblog (dat mij wel gevoel van kracht geeft), maar ik bedoel iets fysieks, iets dat is. Ik merk dat sinds ik - nog tamelijk aarzelend, omdat ik het niet meer gewend ben - in het atelier van mijn vader, waar alle materialen en gereedschappen beschikbaar zijn, ben begonnen om een elektrische auto te bouwen voor mijn dochter. Ik heb nu, na twee avonden slijpen en lassen, twee fuseekogels af.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Dingen maken is ook heerlijk! Ik ben vorige week begonnen in "Craftmanship" van Richard Sennet. (Er is ook een Nederlandse vertaling van) Daarin gaat het over wat het voor mensen betekent om dingen te leren maken. Je schijnt er een veel beter mens van te worden om langzaamaan te leren om dingen te maken.
Maar jj hebt dat boek niet nodig, jij doet het gewoon al.
Ik heb twee knopen aangenaaid en kniestukken op een broek genaaid. Dat is niet echt zelf maken maar geeft ook voldoening.

En als je nou een van die slimme studenten van je een handig business model voor het warenhuis van de troost laat maken dan kun je wwer alle opties open hebben.

Groeten, Meggie

Rik Almekinders zei

Ja, Richard Sennet leeft op de HHS, dat had ik al begrepen.
Zou Richard Sennet zelf ook iets maken? Een grote treinbaan op zolder? Of misschien naait hij ook wel knopen en kniestukken aan, net als jij.
Ik zoek na de zomervakantie een student die wil afstuderen op een businessmodel voor het warenhuis, inderdaad: inkomensafhankelijk winkelen namelijk.

jelle zei

richard sennett, is dat niet de man van saskia sassen, de dochter van willem sassen, nazi-collaborateur en interviewer van adolf eichman?

(wikipedia rules!)

Rik Almekinders zei

Ik geloof dat je gelijk hebt. Is Settetts boek nu suspect, vind je?

jelle zei

nou, als sennett het is dan ben ik het ook, want ik ben helemaal into 'craftmanship'.

maar het moet gezegd worden, de enige die ik ken die echt bewonderend over craftmanship schreef is Martin Heidegger, en dat was ook al een nazi.

(lees hoe ik nu de schoonzoon al weer de sympathieen van zijn schoonvader toedicht, zonder enige rechtvaardiging)

Er zal misschien iets zijn met 'het oude traditionele ambacht' en de afkeer die de nazi-ideologie had van moderniteit en 'massa'. het ging erom een sterk en krachtig mens te zijn die met hamer en aanbeeld en ontbloot bovenlijf in een klein dorpje onder Munchen het ruwe metaal te lijf ging. Dat is wel fascistisch, op een bepaalde manier, ja.

Iets om nog eens over na te denken. Misschien toch maar terug naar industriele massaproductie op basis van een computerprogramma?

jelle zei

Het is echt een interessante discussie. Zo lees ik net in een boekreview over Sennett's boek, dat Sennett betoogt:

"Originality and “doing your own thing” have replaced obedience and perfection as the standards to live up to, and this is everywhere to be observed in the deskilling of modern societies and in the marginalisation of those who truly know their job, and know it as something more interesting than themselves. "

Dat zou een fascist ook gezegd kunnen hebben? Of ben ik daarin te snel? Het is in ieder geval lekker conservatief en niet humanistisch/individualistisch.

Vervolgens verwijst de journalist ook nog naar Wagner's Die Meistersinger. Als ik het goed heb was Wagner een inspiratiebron voor de fascisten...

Rik Almekinders zei

Ha Jelle,

Om onduidelijke redenen vallen commentaren van jou uit mijn blog weg. Dan blijft alleen de reactie avn mij staan en die slaat dan opeens eigenlijk nergens meer op.
Je zei - maar die reactie is verdwenen - dat Sennet getrouwd is met de dochter van een nazi.

Ik weet niet wat de *standards to live up to* zouden moeten zijn. I don't live up to originality, I think. Ik geloof dat ik wel humanistisch ben, maar niet per se individualistisch. Ik ben de laatste tijd erg van de kleinschalig, maar in hioeverre ik daarmee een fascist ben kan ik niet overzien.