dinsdag 27 april 2010

geloof


Het soort studenten dat het volhoudt om ED&I te studeren werkt graag. Ze werken al op één of ander professioneel niveau als tekenaar, operation-manager of constructeur. De stage-ervaring levert ze meestal nauwelijks iets nieuws op. Nou ja, ander werk, bij een ander bedrijf. Maar het blijft werk. En werk is goed. Desgevraagd vertellen ze me dat hun grootste droom (of eigenlijk: verwachting) is om miljonair te worden.

Normaal gesproken ontferm ik me alleen over de eerstejaars studenten, maar in deze periode staan ook de derdejaars studenten op mijn rooster. Zij komen op mijn rooster omdat het moet, want waarschijnlijk waren ze liever aan het werk. Ik heb er plezier in om hun ervaring in mijn klas (in mijn rooster) zo min mogelijk op werk te laten lijken. We zitten wat. We babbelen wat.

Al babbelend kwam het ervan dat ik ging polsen hoeveel van deze studenten geloven dat peak oil nadert: een moment binnen nu en 50 jaar waarop de fossiele brandstoffen (technisch) op zijn. Niemand gelooft dat. En verder babbelend polste ik hoeveel geloven dat overmatig veel kooldioxide in de atmosfeer klimaatverandering veroorzaakt. Dat geloofde bijna niemand. Ziezo. Het resultaat van dit kleine onderzoekje onder de toekomstige directeuren van technische bedrijven in Nederland wilde ik hier even kwijt.

2 opmerkingen:

erik zei

Wat jij?

Rik Almekinders zei

Ja, dat is een goeie vraag.
Ik geloof peak oil wel. Ik vind het al tamelijk moeilijk voor te stellen dat de dagconsumptie van de hele wereldbevolking (een ongelofelijke hoeveelheid vaten olie) al beschikbaar is. Als je dat allemaal oppompt, dan ontstaat daar toch een gat?
Tegelijk, als de aardkorst blijkbaar zo'n hoorn des overvloeds is, vind ik het ook weer moeilijk om te geloven dat het dan opeens stil zou vallen. Ik denk dat als er genoeg moeite gedaan wordt, we nog wel 100 jaar voort kunnen op olie en gas en kolen. De moeite bestaat er dan (bijvoorbeeld) uit dat de steenkool van Antartica moet komen en dat auto's 1 op 100 moeten gaan lopen.
En het broeikaseffect geloof ik ook weer half wel en half niet. Ik geloof het niet, omdat ik het niet ZIE. In een demagogisch citaat van de film van Al Gore misschien, en als ik naar de Beagle zou kijken (wat ik niet doe), maar hier, om mij heen, ik neem die opwarming niet waar. *Wetenschappelijke* bewijzen dat de broeikaseffect bestaat en al in werking is geloof ik nauwelijks, omdat ze te politiek en manipulatief op mij overkomen. Ik geloof wel in vervuiling en ik geloof ook dat het comfortabele slavenleven dat westerlingen leven vervuilt. Ik geloof alleen in het broeikaseffect omdat ik de gelovigen aantrekkelijker vind dan de ongelovigen. Ik heb alleen esthetische redenen, dus. Het al eens niet.