woensdag 7 april 2010

Greenwheeliseren

Ik zou graag willen dat Dutch Comfort oplossingen biedt en niet gemopper zonder perspectief. Een stukje als dat van gisteren, dat is eigenlijk niet de bedoeling. Ik wil graag nadenken over het vraagstuk van de mobiliteit; alleen: in het Warenhuis van de Troost zal geen auto getoond worden. Bij IKEA kun je immers ook geen auto kopen (toch?). Aan mobiliteit begin ik pas als ik geoefend heb, met het Warenhuis van de Troost bijvoorbeeld.

Maar een inval wil ik wel met jullie wil delen. Iemand (bijvoorbeeld het Rijk) zou een organisatie als Greenwheels best kunnen helpen (of zijn) door auto's van particulieren te greenwheeliseren. Overnemen dus, in ruil voor een lidmaatschap van Greenwheels. Iemand mag zijn auto daarbij gewoon blijven gebruiken, terwijl alle kopzorgen van de auto worden overgenomen door Greenwheels (tanken, verzekeren, onderhoud, ... beuh!). Als ik mijn Škoda dus aan Greenwheels overdraag, blijft die bij mij voor de deur staan met het Greenwheels-logo erop, zullen andere Greenwheels-leden er ook in rijden, maar staan alle andere Greenwheels-auto's mij ook ter beschikking. Misschien moet ik, als ik een ritje wil maken in de Aston Martin die Abraham Moszkowicz aan Greenwheels overgedragen heeft, iets meer betalen dan wanneer ik mijn eigen middenklassertje gebruik. Ik ben daartoe, voor een keertje, best bereid.

Ik weet zeker dat hierdoor minder auto's geparkeerd zullen staan. En ik vind dat milieuwinst. Auto's moeten rijden, verdorie! En de eigenaar (Greenwheels dus) kan besluiten om alle oude, lekkende, rokende en onbegrensde auto's gewoon weg te doen of om te bouwen tot nieuwe, droge, welriekende snelheidsbegrensde prachtvoertuigen. Dit alles met gesloten portemonnee.

8 opmerkingen:

jelle zei

misschien een brug te ver, maar ik zou me ook voor kunnen stellen dat we 'familie die in een andere stad woont' ook verduurzamen volgens hetzelfde principe. ik plak op alle familie die niet in utrecht woont een groene sticker en dat betekent dat ik nog steeds bij ze op bezoek ga, maar ook dat andere mensen bij ze op bezoek mogen (my family is your family), en evenzo mag ik ook bij alle familie van anderen op bezoek (met groene sticker). voordat je het weet, kan ik in plaats van helemaal naar steenwijk te moeten om mijn moeder te bezoeken, gewoon drie deuren verder bij iemand ander's moeder een kop koffie drinken, die mij zal ontvangen als haar eigen zoon.

dan hebben we in ieder geval met pasen die auto's helemaal niet meer nodig.

Rik Almekinders zei

Ja, maar daar blogde ik al eens over; op 4 februari om precies te zijn. En jij reageerde daar ook al op, hoera! De strekking was: ook in het contact met de buren valt nog een hoop energie te besparen.

erik zei

Een soort witte auto plan dan? Of dan tenminste een uitgebreide site met vraag- en aanbod, waar je spaarpunten en credits kunt verdienen?

Zoiets als Jasper Cramwinkels http://hitchhikers.org/, maar dan helemaal anders?

Rik Almekinders zei

Hoera, Erik is er weer! Welkom, broeder!
Ik weet niet wat Jasper doet, maar in MIJN plan blijfg Greenwheels gewoon Greenwheels, alleen met veel meer auto's. Weet je hoe Greenwheels werkt?

erik zei

Tuurlijk, jaren lid geweest. Wel stinkende auto's, soms.

Rik Almekinders zei

Stinken? Naar kots, hondenharen en mayonaise, bedoel je?

erik zei

Klopt, nooit naar perziken...

Rik Almekinders zei

Dat stinken van Greenwheels maakt me wel een beetje kopschuw. Straks gaan ze de binnenkant schoonmaken met Persil EcoPower.