vrijdag 23 april 2010
ijskast
Het is misschien een beetje vergezocht, en het is ook uitdrukkelijk geen verzoek van de mensen die reageerden op mijn oproep voor ideeën voor het Warenhuis van de Troost, maar ik wil graag een elektriciteitsloze ijskast laten ontwikkelen. De strijd tegen elektriciteit is mijn persoonlijke merkwaardigheid, en ergens wil ik die laten beginnen.
Voorlopig betekent elektriciteit nog steeds dat de gebruiker geknecht is door de elektriciteitsmaatschappijen. De groteske grootschaligheid van het elektriciteitsnet, waarbij iets schoons uit het stopcontact lijkt te komen, zonder dat er iemand interesse heeft in het ontstaan ervan lijkt me teveel op struisvogelpolitiek om erop te kunnen vertrouwen dat het wel okee is, hoe het allemaal gaat met elektriciteit. Alsof het normaal is en zonder consequenties om hoogspanningskabels door het landschap te hangen als weggewaaid spinrag.
Mijn ijskast werkt derhalve op warmte, op stadswarmte bijvoorbeeld (maar het mag ook andere warmte zijn: zonnewarmte bijvoorbeeld). Het koelsysteem van de ijskast kan wat mij betreft voorlopig intact blijven, alleen de elektromotor die de pomp aandrijft zou ik willen vervangen door een Stirlingmotor, die dus op warmte draait en in het koelsysteem kan doen waar hij goed in is: tamelijk rendabel en met constant toerental vermogen leveren.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
8 opmerkingen:
En kan dat dan ook nog geluidloos?
Nou, de stirlingmotor wordt aangeprezen juist om zijn geluidloosheid. Hoewel ik denk dat je bij onze ijskast niet de pomp, maar juist de circulerende koelvloeistof hoort.
Ik snap je wrevel jegens de desinteresse van 'de' consument jegens elektriciteit wel, maar niet de lol van stadsverwarming als alternatief...
Stadswarmte is inderdaad een hele domme bron om de ijskast op te laten lopen. Er bestaat nog geen warmtenetwerk, behalve de stadsverwarming dan. De ijkast zou ook kunnen draaien op een gasmotor (flessengas?) op hout, dat je verbrandt, maar die fossiele weg wil ik niet bewandelen.
Mijn ijskast op stadsverwarming is een poging om aan te tonen dat warmte een 'hogere' energievorm is en dat het aanleggen van een warmtenetwerk (warmte op zichzelf, dus niet als bijproduct van de elektriciteitscentrale) op termijn elektriciteit misschien kan vervangen.
Vind ik gewoon leuk, weet je.
je hebt plutionum nodig. daarmee genereer je zo 1.5 gigawatt.
zie de memorabele quotes uit Back to the Future:
[looks through a camcorder] This is uh... This is heavy duty, Doc. This is great. Uh, does it run, like, on regular unleaded gasoline?
Dr. Emmett Brown: Unfortunately no, it requires something with a little more kick - plutonium.
Marty McFly: Uh, plutonium? Wait a minute. Are-
[lowers the camcorder]
Marty McFly: Are you telling me that this sucker is nuclear?
Dr. Emmett Brown: Hey, hey, hey. Keep rolling. Keep rolling, there.
[Marty raises the camcorder]
Dr. Emmett Brown: No, no, no, no, no. This sucker's electrical. But I need a nuclear reaction to generate the 1.21 gigawatts of electricity I need.
Marty McFly: Doc, you don't just walk into a store and-and buy plutonium. Did you rip that off?
Dr. Emmett Brown: Shhhhhh. Of course. From a group of Libyan nationalists. They wanted me to build them a bomb, so I took their plutonium and in turn, gave them a shiny bomb-casing full of used pinball machine parts! Come on! Let's get you a radiation suit. We must prepare to reload.
1,5 gigawatt lijkt heel wat, maar als dat maar gedurende een picoseconde beschikbaar is, kan ik daar nauwelijks een ijskast op laten draaien.
Heb je die prachtige foutloze engelse tekst ergens vandaan gecopy-paste?
ja, google op 'flux compensator' en 'back to the future'!
Een beetje flauw, mijn vorige commentaar. Ik wilde alleen - heel pedant - even het verschil tussen vermogen (in Watts) en energie (in Joules) benadrukken. Ik blijf toch een docent.
Hoe kom je op het idee om 'flux compensator' en 'back to the future' te googlen?
Een reactie posten