dinsdag 13 april 2010

nieuwe God

Als Ockels je achternaam is, welke voornaam kun je je kind dan nog geven? Was Wubbo een handige keuze, destijds, van Wubbo's ouders? Zou die naam nou geholpen hebben, in zijn loopbaan via astronaut tot sterprof van de TU Delft? In de Autokampioen, die ik las bij de kapper, werd hij geïnterviewd. Ongetwijfeld heeft de journalist er stevig aan bijgedragen, maar Wubbo zelf heeft niet kunnen verhelpen dat hij op mij, ondanks zijn vriendelijke kaboutergezicht, als een opgefokte technomaan overkomt. Dat, en andere berichten die mij bereiken, maken me moedeloos.

Volgens Wubbo Ockels zijn er in Nederland genoeg daken om de totale energiebehoefte van het land met zonne-energie te dekken. En dan is er nog ruimte op de daken over (zegt hij). En hij zegt dat we over tien jaar allemaal elektrisch rijden. En hij vertelt met trots dat hijzelf - in zijn wilde jonge jaren - zo onbesuisd auto reed dat de ongevraagd gefilmde coureurs van Blik op de Weg erbij in het niet vallen. De toekomst volgens Wubbo: iedereen astronaut op (elektrische) zonne-energie.

Hierdoor, en door het bericht dat Erik me doorspeelde dat zonnepanelen in 2015 rendabel zouden zijn, zie ik dat ik op het verkeerde paard gewed heb. Elektriciteit is de nieuwe God, en de warme-werktuigbouw is dood. Het heeft geen enkel nut meer om een nieuwe generatie te leren over het Braytonproces of over het TS-diagram.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Hee joh, niet zo somber. Dat PV wordt alleen maar rendabel als het netgekoppeld is. En dat net is in kapitalistische handen en wordt dus ofwel duurder ofwel onbetrouwbaarder. En de warme werktuigbouw is juist heel goed in kleinere stand-alone oplossingen. God betekent afhankelijkheid; en juist veel mensen zijn veel meer op zoek naar zelfredzaamheid. De warme werktuigbouw is het nieuwe Atheisme!
;-) Meggie

erik zei

Nou Meggie, er zijn toch voldoende voorbeelden van kleine, lokale, particuliere energiecentrales die aan het lichtnet terugleveren?

Rik Almekinders zei

Okee, kleine stand-alone oplossingen. Maar welke brandstof kun je daar dan met goed fatsoen in opstoken? Biobrandstof schijnt niet te lukken, met 6 (of 7?) miljard mensen. En voor het gemak extrapoleer ik dat dan maar meteen naar methaan, zolang die afkomstig is van de landbouw.
Het is volgens mij niet mogelijk om met zonlicht zelf direct een brandbare koolwaterstof verbinding te maken uit kooldioxide en water (ik bedoel: sneller dan met planten). Fijn trouwens, jouw onomwonden beoordeling van het kapitalistische systeem, dat van zichzelf overigens ook tamelijk onomwonden is.
Ik ben ook voor klein en lokaal. Het lichtnet is sowieso niet klein en lokaal. Ook niet als het in andere dan kapitalistische handen is, overigens. Het is dus eigenlijk doodzonde dat een kleine particuliere energiecentrale aan het lichtnet teruglevert.

jelle zei

zolang Rianne V. die Superbus van Wubbo nog (altijd maar) niet heeft gebouwd, zet ik mijn kaarten in op het Weeshuis, pardon Warenhuis van de Troost. Ik denk dat veel van Wubbo's dromen met hem zullen verdwijnen. Maar goed wellicht wordt hij 110 dan moeten we er nog best een tijd naar luisteren...

Rik Almekinders zei

Rianne V zit tegenwoordig in Den Haag, dus ik denk dat iemand anders die superbus aan het bouwen is!

erik zei

Heb ik een Valkenburgse amfibibus over het hoofd gezien? Volgens mij kan het lichtnet toch ook een soor5t internet zijn. De splitsing van de energiebedrijven is toch niet voor niets doorgevoerd? Anders moeten we toch een lokale 'batterij' gebruiken, in de zin van een accu, of het omhoog pompen in een waterreservoir of zo.

Rik Almekinders zei

Toen Wubbo nog in Groningen zat (en Rianne ook) hadden ze de superbus bedacht. Een soort hele grote Ferrari die de afgeblazen Hanzespoorlijn zou kunnen vervangen. Dat ding kon heel hard en was heel luukse. Het was 'buiten de box denken', denk ik.

Anoniem zei

hoho, buiten de pul piesen heette dat bij de Marine, JM

Rik Almekinders zei

Is er dan ooit een gelegenheid waarin een matroos of een adelborst geacht wordt buiten de pul te piesen? Of mochten alleen de marva's dat?