dinsdag 20 april 2010

oxidehuid

Mijn buurhuis ziet er ongeveer zo uit als afgebeeld. Ik woon namelijk direct naast Pieter Weijnens woonhuis 1.0, en het afgebeelde huis, woonhuis 2.0, staat twee straten verderop. Pieters huis is, zeggen ze, het eerste energieneutrale huis van Amsterdam.

Maar daar gaat het me nu niet om. Ik wil graag met bewondering vertellen over Pieters herontdeking van verkoold hout. Woonhuis 1.0 is blauw, woonhuis 2.0 is zwart: zwart geblakerd. Pieter zelf, die ik ken als een amateur-pyromaan, heeft zelf op een braak stuk land met een vlammenwerper de kale houten planken waarmee de gevel betimmerd is staan branden. De houten planken zijn zodoende egaal bedekt met een laag houtskool. Die laag zorg ervoor dat het hout verduurzaamd is. Het klimaat heeft er geen grip meer op. En zwart afgeven doet het ook niet, na een regenbuitje of tien.

Pieter is een robuuste verteller; ik waag het niet hem tegen te spreken. Zijn robuustheid maakt dat ik maar aanneem dat hij op alle fronten gelijk heeft: hout, bedekt met een dunne laag houtskool is onaantastbaar voor de elementen. Er is dus geen beletsel meer om voortaan alles van hout te maken. Mits we het daarna afwerken met de vlammenwerper.

2 opmerkingen:

erik zei

Wat een verfrissend idee inderdaad! Klinkt een beetje als de oxidehuid van aluminium bijvoorbeeld. Leukere manier van verduurzamen dan het koken zoals dat bij het hout van ons dakterras is gedaan. En nog een voordeel: het lijkt me ook aardig vuurbestendig.

[overigens: ik word gedwongen bij de woordcertificatie onderaan 'fatal' in te vullen, benieuwd wat de gevolgen zijn...]

Rik Almekinders zei

Ik graaf de hele tijd stukjes houtskool op, hier in mijn tuin. Pieter Pyromaan heeft de vingeroefeningen voor woonhuis 2.0 gedaan op het braakliggende terrein van zijn buurman, toen woonhuis 1.0 hier volstrekt eenzaam op het uitgestrekte zanderige steigereiland stond.

Ik wil nog een keer tegen woonhuis 2.0 aanleunen met en wit pak, want dat het niet afgeeft kan ik me nauwelijks voorstellen. Hoewel er wel minder destructieve methoden zijn om dat te testen.