donderdag 8 april 2010

puberteit


Volgens mijn collega H, die ik om raad vroeg, kun je de warme werktuigbouw alleen leren in de praktijk. Dus inderdaad: door je puberteit te overleven op brommers met uitgeboorde cilinders en vette carburateurs. Ik besteedde mijn puberteit anders: ik schreef cabaretliedjes en spaarde knuffelbeesten.

Ik moet aanstaande vrijdag (morgen, om precies te zijn) kopij af hebben voor een basismodule over kringprocessen, en dan moet ik definitief de begrippen (volume-)arbeid, warmte, inwendige energie en massa-energiestroom kunnen overzien, om het effect daarvan op het isochore, adiabatische, isobare en isothermisch proces heel precies te kunnen duiden. Deze zin is ongeveer net zo lang als de grootte van mijn onbegrip.

Heel precies, dat is misschien wel mijn makke. Ik houd van een sluitende basistheorie, waarmee in stapjes elk warme-werktuigbouwvraagstuk ontleed kan worden. Het lijkt erop dat die niet bestaat! Misschien moet ik dan maar de puberale en intuïtieve manier waarop in vroeger knuffels verzamelde en cabaretliedjes schreef weer proberen terug te vinden.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Dan doe je het toch met de eerste onderwijswijsheid die ik ooit van je geleerd heb 'Onderwijs is 90% bluf'
;-) Meggie

Rik Almekinders zei

Jawel, maar ik ben een boek aan het schrijven verdorie!
Toch bedankt voor je bemoedigende steun, pupil.

Rik Almekinders zei

Hallo hallo! Ik reageerde al een keer! Waarom vertelt blogger dan dat er maar 1 reactie is op dit stukje, terwijl het er 2 zijn??

Rik Almekinders zei

Boeiend, hier staat nu (vermoedelijk, want ik schrijf dit als vierde reactie en verwacht hetzelfde effect als toen ik de derde reactie geschreven had) dat er 4 reacties zijn en direct onder het stukje zijn het er maar 3. Mijn reactie van 7:52 uur wordt niet herkend.

Anoniem zei

ha Rik,
je bent een boek aan het schrijven, dat is nieuws, dan hebben al die koeien van de boerderij in Rasquert je toch nog iets bij gebracht, want ik neem aan dat de warme werktuigbouwkunde - is dat het woord- voortgekomen is uit die bak stront waarin je zat te roeren in je huis. goed er zat een deksel op, improvisorisch, ik meen een doos, maar je gezin heeft er min of meer voor geleden. Of althans je een vreemde vogel gevonden. Dat vonden meer mensen. Maar als je het niet meer zo goed weet, denk-denk aan die koeien, de Clara's en Blaarkoppen, ze hebben je op het idee gebracht en slepen je hier door heen... Dat boek komt er ! Met een koe op de cover. JM

Rik Almekinders zei

Nee hoor JM, het was geen doos en er zat ook geen stront in en mijn gezin heeft er niet, ook niet min of meer, onder geleden. Ik geloof zelfs niet dat mijn gezin mij een vreemde vogel gevonden heeft. Het was een teil met appels, waarmee ik trachtte appelcider te maken.
EN wat de oorsprong van mijn boek is: mijn werkgever vroeg mij die te schrijven. dat is het. Misschien zet ik wel een koe op de cover, wat niet voor de hand ligt, maar wat er wel leuker uitziet dan een gasturbine, wat gewoonlijk op de cover van het soort boeken staat dat ik nu schrijf.

erik zei

Ik ben wel gefascineerd door de term 'placebo leren' die ik laatst ergens oppikte. Het gaat er niet om welke detailkennis je precies doceert doceert of oppikt, maar dat je het vertrouwen wint om te ondernemen en onderzoeken. Maar waar heb ik dat nou PRECIES gehoord? ;-)

Rik Almekinders zei

Wat dacht je van de term placebo leven? Of placebomoord.