dinsdag 25 mei 2010

3 opdrachten (100LC)

1. De waterloze wc (industrieel ontwerpen)
Bijna alle wc's in Nederland hebben een stortbak en zijn aangesloten op het riool. Kostbaar drinkwater wordt gebruikt om nutriëntrijke ontlasting uit te spoelen tot viezigheid die, tegen een hoge prijs, weer moet worden schoongemaakt. Er bestaan ook droge wc's: de ontlasing wordt dan (reukloos!) bewaard; als de wc geleegd wordt kan de inhoud omgezet worden in rijke mest voor de tuin of voor de landbouw. Veel mensen vinden, om allerlei redenen, de droge wc's die nu op de markt zijn vies. Daarnaast is er nog geen handige infrastructuur voor het hergebruiken van menselijke mest.
Opdracht: ontwerp een waterloze wc met het bijhorende infrastuctuur voor hergebruik. De waterloze wc moet minstens zo hygiënisch aanvoelen als bestaande water wc's. Het helpt als de waterloze wc uiteindelijk aantrekkelijker wordt dan een water wc.

2. Huiskleding (modeacademie)
Veel mensen brengen een groot deel van de dag zittend door, binnen, vaak werkend met een computer. Waarschijnlijk is er een ideale omgevingstemperatuur voor dit soort werk en veel kantoren worden keurig op die temperatuur gestookt. Dat kan niet verhelpen dat mensen tijdens dit werk wel eens koude voeten, koude handen, koude oren of een koude neus krijgen. Het zou wel eens kunnen dat als deze extremiteiten goed warm gehouden worden, de verwarming minder hoeft te stoken.
Opdracht: ontwerp kantoorkleding of -assecoires voor als het binnen kouder is dan gebruikelijk.

3. De elektriciteitsloze ijskast (werktuigbouwkunde)
Met een warmtepomp wordt door te pompen koelere lucht gesplitst in een warm en een koud deel. Wellicht kan dat tot zeer hoge temperaturen, bijvoorbeeld zo'n hoge temperatuur, dat een Stirlingmotor gaat bewegen. Die Stirlingmotor zou de pomp kunnen aandrijven. Dit lijkt een pertetuum mobile, maar dat is het niet: de energiebron is warmte.
Opdracht: ontwerp een koelkast, die gebaseerd is op dit principe.

2 opmerkingen:

erik zei

ondanks mijn IO-achtergrond zou ik gaan voor 2. Lijkt me heerlijk om te werken aan een neusmuts, zoals ik Ernie (van bert) al eens heb zien dragen... Maar waarom vat je deze opdrachten hier samen?

Rik Almekinders zei

100LC streeft naar inclusiviteit, dus ook jij mag je afstudeeropdracht bij ons doen, hoor!
Deze opsomming was een beetje uit een lui kopijgebrek, want e.e.a. is ook op de site van de stichting te vinden. En het is een soort reclame maken, hoop ik. Als iedereen reclame mag maken op de stichtingssite, dan mag ik op me eigen blog ook reclame maken voor de stichting, dacht ik.