dinsdag 9 juni 2009

gras (3)


Over de Groningse boer hoorde ik een mopje, dat als volgt gaat: God stond stralend in het gras en zei tot de Groningse boer: 'Alsjeblieft. Ik schenk je dit land.' Zegt de Groningse boer: 'Is het van mij? Mag ik erover beschikken?' En God zegt: 'Ja. Jij mag erover beschikken.' Pakt de Groningse boer een geweer en richt die op God. 'Van mijn land af!'

Onderdeel van het droomfeest dat ik dit weekend vierde was een wandelingetje naar ons huis over het land van onze buurman. Het leek me, gezien het mopje, verstandig om toestemming te vragen. De maatschap van mijn buurman is voor de helft van Zuid-Hollandse origine en die gaf schoorvoetend toestemming. Op voorwaarde dat we in een rechte lijn achter elkaar zouden lopen.

En dat deden we, met ongeveer twintig wandelaars. En het was waar: een dag later stonden de voetstappen er nog! Gisteren zag ik over dat gedeelte van het erf een kleine trekker rijden, die een roestig voorwerp voortrok over het gras. Vermoedelijk het apparaat dat ik hier ook wel eens langs een zandpad heb zien liggen: een aantal gekartelde cilinders in een raamwerk. Kun je lang gras weer in model kammen?

6 opmerkingen:

erik zei

Hoe God verdween uut Grunning. Mooi. De buurvrouw had dus beter kunnen eisen dat jullie NAAST elkaar zouden lopen. Wat een aanstellers zeg...

Rik Almekinders zei

Je bedoelt dat God verdween uit Groningen door het geweer van de boer? Haha, dat is niet zo, hoor! Er wordt hier nog volop geloofd, hoewel het inderdaad afneemt.

Ik realiseerde me toen ik het stukje schreef dat er een onprettig, misschien wel racistisch, element in het stukje zat: over 'Groningers'. Er is geen 'landsaard', en als die er is, is die aangepraat, door nare mopjes als die ik beschreef.

Ik protesteer tegen de kwalificatie 'aanstellers'. Van gras leeft de melkveehouderij. Jouw hiepende grootvader evenzeer.

erik zei

Mijn grootvader zaliger wil ik er even niet bij halen, maar het was qua herstel toch slimmer geweest om naast elkaar ipv achter elkaar te lopen?

Rik Almekinders zei

Ja, daar heb jij wel weer gelijk in. Heeft wel iets democratisch, zo'n naast-elkaar-stoet.

erik zei

Nog even bezorgd/benieuwd: hebben ook alle (schoon)ouders nog op de feestdag in het gras gestapt?

Rik Almekinders zei

Nee, de (schoon)ouders hebben de auto genomen.