donderdag 21 januari 2010

alles komt goed

Gisteren kreeg ik een nieuwe spijkerbroek, van het merk Nudie. Nudie doet aan mensenrechten en aan organic katoen verbouwen. Mijn nieuwe spijkerbroek ziet eruit als een oude spijkerbroek; misschien is dat omdat hij 66% was afgeprijsd (in de opruiming van de Bijenkorf). Ik zie geen verband tussen opzettelijk oud gemaakte nieuwe spijkerbroeken, organic verbouwde katoen en mensenrechten. Dat maakt mij argwanend.

Nudie claimt dat ze broeken maken die meteen goed zitten. Ik heb eerder spijkerbroeken gedragen, ook van andere merken, en voor mij, met mijn ideale maten, gaat dat nooit op. Ook dit keer niet. Ik weet dat ik me een paar dagen in de nieuwe broek moet vechten, voordat hij aardig gaat zitten. Wat te denken van al die mensen met horrelvoeten, x-benen, heupdystrofie, weaterknieën, ondervoeding of obesitas? Confectie die iederen meteen goed zit bestaat niet. Daarover liegen vind ik in strijd met de mensenrechten.

Mijn broek is door een team van Italiaanse vintagespecialisten oud gemaakt. Er zijn bijvoorbeeld al slijtageplekken waar de stof gevouwen is. Door de website van Nudie kom ik erachter dat het eigenlijk de bedoeling is dat ik een onversleten Nudie koop en die 6 maanden draag zonder 'm te wassen, zodat de nastrevenswaardige second skin ontstaat, die echt van mij is, en niet van een team Italiaanse vintagespecialisten. Die specialisten lijken me een commerciële knieval, net als die zin dat Nudies meteen goed zitten. Als je een goede bedrijfsideologie hebt, wees daar dan iets trotser op, Nudie! Op de jeans die het Woonwarenhuis verkoopt zal met koeienletters staan: ZIT KLOTE. VERBODEN TE WASSEN. ALLES KOMT GOED.

3 opmerkingen:

erik zei

klinkt als het intergalactisch liftboekdinges

Rik Almekinders zei

O ja? Ik heb ook dat boek weer niet gelezen, net als dat andere boek, over motoronderhoud, dat mij hier al een keer werd aangeraden. Ik heb dezelfde onprettige associaties bij die boeken, maar er is geen reden om me daar eens overheen te zetten.

Rik Almekinders zei

Sorry, ik bedoel: er is geen reden om me daar NIET eens overheen te zetten.