woensdag 20 januari 2010

bamboe


Oud-collega E schrijft, vanuit Delft: bamboezaad/stekjes van de soort die in onze streken overleeft. Groeit helaas niet zo snel, maar kwa energie uit de zon halen enzo minstens zo effectief als die afgezaagde zonnecellen.

Hoera: iets dat niet afgezaagd is! Daar ben ik gevoelig voor, en E weet dat. Overigens denk ik dat bamboe pas effectief wordt als je het afzaagt, maar dat is misschien een erg flauwe woordspeling. Ik probeer me voor te stellen hoe het dan effectief wordt en ik vermoed dat de afgezaagde bamboe in de kachel moet. Bamboe lijkt me erg vochtig, dus ik moet ook ruimte hebben om de bamboe te drogen.

Overigens zit het effect van Bamboe hem juist wel in de duizelingwekkende groeisnelheid: het wereldrecord groeien is op naam van Phyllostachys Bambusoides: 1,40 meter in een etmaal. In Nederland wordt bamboe maximaal 10 m hoog, maar het kan onbeperkt geoogst worden, omdat bamboe steeds weer jonge scheuten krijgt. Ik verwacht dat de verbrandingswaarde van bamboe vergelijkbaar is met die van koolzaad: één hectare levert 50 GJ energie. En het dak van mijn huis, waarop ik de bamboe gepland (met een d!) heb, is 0,002 hectare, dus ik kan jaarlijks 100 MJ oogsten. Alleen, dat oogsten, hoe doe ik dat nou weer? Mijn dak is niet sterk genoeg om er op te lopen, ...

2 opmerkingen:

erik zei

Zeis aan een stokje, of schudden? Hoe schud je die verbrandingswaarde trouwens ineens uit je mouw? En kun je niet beter pinda's of soya's kweken?

Rik Almekinders zei

Toevallig wil ik, om esthetische redenen, graag gras op mijn dak. Of eigenlijk, iets dat vanaf de straat op het dak van de derde verdieping op gras lijkt. Ik denk dat door de perspectivische vertekening bamboe wel op gras lijkt.