vrijdag 15 januari 2010

warm water

Het is een eigenschap van water, dat het zo veel energie kost om het te verwarmen. Het is veel zuiniger om te douchen met ethanol of met kerosine, want dat is veel sneller warm, maar uiteraard hebben die vloeistoffen in de douche weer allerlei andere bezwaren. Doordat water zo moeizaam opwarmt, koelt het ook zo moeizaam weer af, dus zo warm als het uit de douchekop komt, ongeveer even warm spoelt het door het doucheputje het riool in. Dat is een beetje jammer, ...

Wij kregen een bouwvergunning van de gemeente Amsterdam, onder andere omdat op de bouwtekening stond dat ergens in onze meterkast een WTW zit: warmteterugwinning. Ik geloof daar overigens niets van, dat die daar ook echt zit, en zelfs als die daar zit vind ik dat een mutsige plek voor een WTW, want door onze meterkast loopt die rioolpijp niet waardoor we het warme water wegspoelen. Ik zou zeggen, de WTW moet op de plaats waar het warme water is: in de badkamer. Ik ben daar een beetje laat mee, want onze badkamer is net heel netjes betegeld. Zoals de meeste badkamers in Nederland.

Mijn Rotterdamse vriend H heeft de Happy Douche bedacht, en dit is wat ik ervan gemaakt heb: een nieuwe douchebak over de bestaande douchebak heen. De kranen worden losgekoppeld en afgedekt met een betegelde kap, die naar beneden tot aan de bovenste douchebak loopt. De koud-waterleiding wordt verbonden met de warmtewisselaar tussen de douchebakken, die het wegspoelende warme water doorlaat. Het aldus voorverwarmde koude water loopt terug omhoog naar de thermostaatkraan die op de afdekkap gemonteerd wordt. Er zijn twee nadelen aan dit systeem: dat wisselbaden erg veel tijd gaat kosten en dat het peperdure design van de luukse badkamer (ervoor) toch een beetje rommelig wordt (erna).

4 opmerkingen:

erik zei

Poe, zonder plaatje erbij vind ik het toch lastig te begrijpen wat er precies gebeurt in jouw herontwerp. En Herbert, wat heeft die nu precies ontworpen? Ik zag in de Urban Dictionary een mooie definitie van een Happy Shower, die ook erg energiezuinig kan zijn: http://tinyurl.com/ydc7xab

Rik Almekinders zei

Ja, ik overschat misschien de kracht van het woord. Of van mijn woord. En tekenen op een openbare website, daar ben ik dan net weer te bescheten voor.

erik zei

Behalve je mooie acquarego...

Rik Almekinders zei

Ja, een foto overtrekken, dat kan ik wel. Maar van een virueel product bestaat te foto nog niet, zie daar het probleem.