vrijdag 21 mei 2010

lood

Vandaag was ik op stagebezoek bij een bedrijf dat electronics in zijn naam heeft. De specialisatie van het bedrijf is om kleine voorwerpen te produceren van metaallegeringen met een zeer laag smeltpunt. In veel van die legeringen zit lood. En lood is niet populair, omdat lood giftig is. Lood is een soort van verboden, hoewel het bedrijf met electronics in de naam nog kilo's of honderden kilo's lood per jaar verwerkt.

De producten die het bedrijf met electronics in de naam produceert zijn halffabrikaten en bovendien zijn ze dermate klein dat niet verhinderd kan worden dat het lood na afdanking in het milieu terecht komt. Ik moest denken aan cradle to cradle. Stel nou, dat het bedrijf met electronics in de naam het voor elkaar krijgt om al het lood uit de kleine voorwerpen na het afdanken terug te winnen en weer in te voeren in als grondstof voor nieuwe kleine voorwerpen, ... zou het giftige lood dan weer populair kunnen worden? Lood is ideaal materiaal namelijk. Zeker voor de kleine voorwerpen die het bedrijf met electronics in de naam graag produceert.

Op weg naar school reed ik langs een boekwinkel waar ik het boek Mensenhandel op klaarlichte dag kocht, van E Benjamin Skinner. Skinner vertelt in het boek hoe het enkele van de 27 miljoen mensen vergaat, die op dit moment mondiaal gevangen zitten in slavernij. Ik vermoed dat een deel van hun ook werkt in mijnen; in loodmijnen, maar ook in bismut- of iridiummijnen. Bismut en iridium zijn matige of op z'n hoogst aardige loodvervangers. Misschien is cradle to cradle ook effectief tegen slavernij?

4 opmerkingen:

Diana zei

Lood staat op de "rood" lijst van ingrediƫnten: http://www.mbdc.com/detail.aspx?linkid=2&sublink=9

Diana den Held
strategisch adviseur van Michael Braungart (Cradle to Cradle)

Rik Almekinders zei

Hallo Diana,
Bedankt voor het lezen van mijn logje en voor je reactie! Natuurlijk, ik het het C2C boek niet eens uitgelezen (omdat ik het uitleende), dus ik weet nauwelijks waarover het gaat. Ik was inderdaad vergeten dat giftigheid terwijl het in het product zit (en dus nog geen afval is) ook - en terecht - een beoordelingscriterium is. Dus lood is rood, huh?
Weet jij of *de lijst* ook toevallig ergens open-source-achtig beschikbaar is?

erik zei

Je mag cradle to cradle van me hebben Rik! Als ik het natuurlijk te zijner tijd wel weer terugkrijg ;-)

Rik Almekinders zei

Ik vind het mooi gezegd, Erik, en poetisch ook. Maar ik snap het toch niet helemaal. Je klinkt alsof je cradle to cradle maar een lullig idee vindt, of vergis ik me? Maar je houdt een slag om de arm, omdat je het wel later weer terug wilt, ... hoe moet dat dan?