maandag 24 mei 2010

slavernij


Kevin Bales, een slavenwetenschapper, beweert dus dat er op dit moment 27 miljoen mensen op de wereld slaaf zijn. Hier vlakbij, in Amsterdam schijnen er ook een hoop te zijn. Die werken in de prostitutie. Niemand schijnt het prettig te vinden om het woord slaaf te gebruiken, daarom bestaan er allerlei eufemismen voor: trafficking, mensenhandel, moderne vorm van slavernij, het sociale systeem, het beletsel, de bijzondere instelling. Volgens Bales is iemand slaaf, als hij of zij gedwongen wordt tot arbeid, door bedrog of bedreigingen, zonder betaling - hooguit maaltijden en onderdak.

Ik lees het boek over slavernij en wat ik lees laat me opvallend koud. Ik ben wel nieuwsgierig en ik wil best hoe ik zonder het te weten eraan bijdraag dat slavernij bestaat en blijft bestaan, want dáár ben ik nog niet achter. Ik weet nu wel hoe ik een Haïtiaanse slaaf kan kopen en ik weet ook hoe in Soedan slaven gevangen en verhandeld worden. Ik heb het gevoel dat dit soort slavernij samenhangt met globalisering. Er is één boek - American Psycho - dat ik zo walgelijk vond, dat ik niet meer verder kon lezen. Dat heb ik, ondanks de beschreven wreedheden, bij dit boek over slavernij niet. Soedan en Haïti zijn te ver weg voor mij om het vreselijke leed ook te kunnen invoelen.

Bij de stichting 100LC wil ik (jonge) mensen - zonder betaling, maar wel maaltijden en onderdak - laten werken, met de vage belofte dat ze na vier jaar een passend diploma krijgen. Zo dichtbij is slavernij dus!

4 opmerkingen:

erik zei

Kun je je voorstellen dat er zelfs politici zijn die nog verder gaan dan gratis werken, dat je voor een studie ook nog moet betalen!

Rik Almekinders zei

Ik denk dat die politici vinden dat je voor het diploma moet betalen. En omdat ze denken dat ze daarmee de kwaliteit van het diploma kunnen borgen moet je, voordat je dat diploma krijgt, eerst gratis gewerkt hebben; een vastgesteld aantal uren zelfs. Heb jij een beter idee?

erik zei

Mwao, meer werken vanuit EVC gedachte, oorsprong kennis school of elders. En natuurlijk een meer algemene proeve van bekwaamheid dan detailtentamens....

Rik Almekinders zei

Hee, wat grappig, hier ontstaat een discussie over onderwijs. Die begon zonder dat ik er erg in had.
Ja, ik ben erg voor de EVC gedachte; het maakt natuurlijk geen ruk uit waar de kennis zijn oorsprong gevonden heeft. En klaslokalen hebben wel een voordeel: namelijk dat je leeftijdgenoten ontmoet. Als je werk doet dat je zelf gekozen hebt en waaruit je weg kunt op elk moment dat je daar zelf voor kiest, dan is dat waarschijnlijk de meest leerzame situatie die er is.
Maar ja, wat weet ik ervan?