woensdag 8 april 2009

digestaat


Om mij in te lezen in de mestverwerking ben ik begonnen met een boekje van De Kleine Aarde uit 1975. Echt het type drukwerk dat ik van De Kleine Aarde verwachtte: met gerecyclede inkt op gerecycled papier. Ik hoopte, door de tekst van het boekje te recyclen in Google bij de actuele bronnen te komen, en na twee maanden zoeken is me dat eindelijk, via een omweg, gelukt. De sleutel tot succes is het woord digestaat.

Ik geloof dat digestaat een ander woord is voor verwerkte mest, in vaste of vloeibare vorm. Methaan is volgens mij geen digestaat, omdat het gasvormig is.

Echt een aanrader is digestaat.nl, op het oog een Vlaams initiatief. Daar is echt alles over mestverwerking te lezen, althans, dat denk ik, want in Vlaanderen lijken ze niet aan scrollbars te doen, waardoor ik niet bij de uithoeken van de site kan komen waar ik juist graag kijken wil. Maar hier enkele citaten die ik veelbelovend vind:
stoken op streekhout
biologisch boeren in stadspark
fokken op bedrijfsstijlen
zwangerschapsgymnastiek voor melkvee

2 opmerkingen:

erik zei

Misschien ligt het aan mijn browser (Chrome) dat ik een iets andere blik op digestaat heb:

- Het is een initiatief uit Deventer; een Vlaams initiatief zou .be als extensie hebben
- Digestaat is volgens de website "het veelal nat restproduct dat overblijft na vergisting van biomassa"

Het klinkt er in mijn ogen goed uit!

Rik Almekinders zei

Bijna alle documenten die ik opende waren van Belgische makelij. Dat kan natuurlijk toeval zijn, maar ik ben er inmiddels achter dat Nederland wereldwijd achterloopt digestaat-wise. Dat komt, doordat Nederland zo boordevol elektriciteitsmasten staat, dat er voor niemand eigenlijk echt dure en pure nood is om met digestaat creatieve dingen te gaan doen.

Klinkt goed je ogen uit hè!