vrijdag 10 april 2009

messing groef


In de ruïne van een door antroposofen verbouwde keuterboerderij in Friesland zat ik met de optimistische eigenaar naar de plavuizen in de deel te kijken terwijl we de theoretische voordelen van vloerverwarming vergeleken met de praktische nadelen van muurverwarming. Vloerverwarming heeft alleen maar één nadeel, en dat is dat je er niet met goed fatsoen een houten vloer op kunt leggen. En dat, terwijl de mensen die van door antroposofen verbouwde keuterboerderijen houden, vaak óók van houten vloeren houden.

Een klusje voor Dutch Comfort.

De oplossing is het gevolg van een misverstand. Ik probeerde een vloer te bedenken die niet isoleert (zoals hout), maar juist geleidt (zoals metaal). Een gezellige metalen vloer dus. Ik dacht aan de metaallegering messing, omdat ik die associeerde met parketvloeren. De associatie was zo sterk, dat ik het voor met zag: aristocratische visgraatparket, met op de kopse kant van elke plankje een verzonken strook messing. (En dat messing maakte ik warm, bij wijze van vloerverwarming.) Alleen nog een plaatje googlen van die messing groef.
Maar een messing is bij parket helemaal niet een metaallegering, maar de naam van het lipje dat in het gleufje past, als je kliklaminaat legt. En toch: de metaallegering combineren met hout, het is niet mijn smaak, maar het kàn wel.

Geen opmerkingen: