donderdag 9 april 2009

mobiele mestvergister

Mest kun je mesofiel vergisten, en dat is wat de meeste boeren doen, op hun erf, maar je kunt mest ook thermofiel vergisten, wat niet zo populair is, omdat dat een manier van koken is die een nogal vaardige kok behoeft. Mesofiel vergisten doe je op een laag pitje, op ongeveer 35 graden Celsius. Je hebt er een hele grote pan voor nodig, waar alle mest in één keer in kan, en als je dat een maandje laat pruttelen ben je klaar.

De topkoks van Dutch Comfort werken liever thermofiel. Thermofiel ben je klaar in maximaal twee dagen. Als je dat elke week met je eigen mest doet, heb je uiteraard geen grote pan nodig. De pan moet wel warm zijn: ongeveer 55 graden Celsius. Het komt allemaal iets nauwkeuriger dat bij thermofiel vergisten: de mest moet wel de juiste ingrediënten hebben en de zuurgraad en de temperatuur moeten beheerst zijn.

De topkoks van Dutch Comfort kunnen ook bij u langskomen. Kijk, achterop de vrachtwagen ziet u de vergisters, en voorop staan de vaatjes waarin we de methaan opvangen. Toet-toet!

2 opmerkingen:

erik zei

Toet-toet? Ik moet meer aan scheetgeluiden denken: prrt-prrt!

Rik Almekinders zei

Ja, maar ik vind die Road Train zo mooi.
Als je een diesel op frituurvet laat rijden schijn je oliebollen te ruiken bij de uitlaat. Wat zou je ruiken als je op methaan rijdt? (In Hoensbroek bouwen ze dieselmotoren om tot methaanmotoren. 'Nonox', heet dat.)