woensdag 10 juni 2009

François

In de zesde klas van de lagere school kreeg ik van de twaalfjarige vrouw die ik al twee jaar op afstand maar daarom niet minder vurig beminde een ent van de cake Herman. Herman was een vriendschapscake, wat ik natuurlijk net niet wilde krijgen, maar ik weer niet kon afslaan. Herman zat in een mufruikende Tupperware, en Herman moest rijpen met nieuw meel en nieuw water. Voor ik Herman ging bakken moest ik een gedeelte apart houden om dat in de Tupperware door te geven aan een volgende vriend. Herman is onder mijn hoede gestorven.

De mobiele mestvergister werkt met de methaanvormende bacteriën die alleen bij 55 graden Celsius gedijen. Laat ik dit bacterie François noemen. Als de temperatuur, en zelfs als dat langzaam gebeurt, één graad zakt of stijgt, sterft François al. Ik ben wel benieuwd waar François van nature leeft, ... in geisers of in zeer warmbloedige dieren? Waar moet ik heen, met de Tupperware waarin ik hem wil vangen?

Op de thuisbasis van de mobiele mestvergister wordt François gekweekt en gekoesterd. Als de vergister uitrijdt voor een klusje, gaat François mee in een emmertje dat precies op temperatuur gehouden wordt. Op locatie wordt de vergister gevuld met gier en een beetje biomassa en op de botte manier gemixt en snel opgewarmd tot 55 graden. Als de vergistingsmeester het sein veilig geeft, wordt François via een verwarmde slang uit de emmer bij zijn voedsel gebracht.

4 opmerkingen:

erik zei

Blrrgggg, ik heb een yoghurtplant in de melk gekweekt. Komt die temperatuur echt ZO nauw? Binnen die marge vermenigvuldigen ze zich het snelst, neem ik aan? Misschien een mengsel van bacteriën om de bandbreedte op te rekken?

Rik Almekinders zei

Ik weet zulke dingen pas echt als ik een test gedaan heb.
In mijn bijkeuken staat nog steeds cider te gisten. Of niet natuurlijk.

erik zei

Maar je schermt nu al wel met informatie, die bandbreedte van een graad celsius bedoel ik bijvoorbeeld. Er is toch wel IEMAND in Nederland die hier een promotietje naar gedaan heeft? Pas op of ik ga weer googelen hoor!

Rik Almekinders zei

Ik scherm met L. John Frey en wat Wikipedia informatie (enzovoort). Ik heb ergens gelezen of gehoord dat er 'ergens' (in Nederland?) een thermofiele installatie draait, maar ik ben te lamlendig om uit te zoeken waar.